Reacția Moscovei după ce România a decis să închidă Centrul rus de la București: Ce este în neregulă cu propaganda?

Reacția Moscovei după ce România a decis să închidă Centrul rus de la București: Ce este în neregulă cu propaganda?

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a avut o primă reacţie după ce autorităţile române au decis să suspende activitatea Centrului Rus de Știință și Cultură din București.

„Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită „surpriză”.

Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel", a spus purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, declaraţie preluată de pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

ADVERTISING

Oficialul de la Moscova susţine că activitățile Centrului rus de Știință și Cultură "au fost și rămân orientate în primul rând spre consolidarea legăturilor culturale și umanitare dintre cele două țări", iar această instituţie găzduiește doar evenimente culturale, educaționale și sociale.

Zaharova a pus şi o întrebare autorităților române: Ce este în neregulă cu propaganda? "Propagandă în sensul de a înțelege cuvântul „promovare”? Când a fost vreodată rău? Propaganda este rea atunci când este o îmbinare a statelor și a presei independente. Atunci când prin intermediul presei independente unele organisme (statale sau non-statale), suprimând esența independentă a jurnalismului, încep să promoveze un singur punct de vedere, suprimând orice altceva.

ADVERTISING

În acest sens, propaganda este inacceptabilă.

Publicitatea ca element de propagandă este ceea ce „reprezintă” economia, relațiile publice și comunicarea strategică. Toate acestea sunt elemente de promovare a informațiilor despre ceva despre care ar fi util și interesant ca publicul să știe sau uneori, pur și simplu, profitabil. Trebuie să trasăm limite clare.

Suntem obișnuiți ca tot ceea ce are legătură cu noi, cu Rusia (și acum și cu China), să fie răstălmăcit pentru a-i da o conotație negativă. Tot ceea ce au ei este în regulă".

În plus, Zaharova susţine că o altă sarcină "firească" a misiunilor noastre diplomatice în străinătate este aceea de a oferi publicului străin informații obiective despre "viața în Rusia modernă".

ADVERTISING

"Dacă citești propria lor presă românească (cea mai mare parte a ei), nu ne recunoaștem. Iată ce citim despre noi înșine – mituri. În România, oamenii sunt interesați de ceea ce se întâmplă în Rusia, de cum stau lucrurile cu adevărat. Poate că vor doar să cunoască punctul nostru de vedere asupra a ceea ce se întâmplă. Avem dreptul la asta".

Având acest punct de vedere, Rusia consideră "cererea de suspendare a activităților Centrului Rus de Știință și Cultură de la București ca un alt pas care vizează „curățarea” spațiului informațional, privând cetățenii români de accesul la un punct de vedere alternativ care reflectă realitatea și evidențiază absurdul agresiv al propagandei NATO-UE".

În final, purtătorul de cuvânt al MAE rus ne-a prevenit că demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns: "Sunt sigură că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase".

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost convocat, marţi, la sediul MAE, pentru a i se comunica decizia de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură şi Ştiinţă din România, întrucât ”s-a angajat deliberat în acţiuni de prezentare distorsionată a realităţii şi a adevărului istoric”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇