MAE închide Centrul Rus de Cultură și Știință la București, cu care se lăuda Corlățean

MAE închide Centrul Rus de Cultură și Știință la București, cu care se lăuda Corlățean

Activitatea Centrului Rus pentru Cultură şi Ştiinţă din România a fost suspendată, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost convocat, marţi, la sediul MAE, pentru a i se comunica această decizie luată întrucât ”Centrul s-a angajat deliberat în acţiuni de prezentare distorsionată a realităţii şi a adevărului istoric”.

”Ambasadorului rus i-au fost reamintite situaţiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acţiuni de prezentare distorsionată a realităţii şi a adevărului istoric la nivelul opiniei publice româneşti. Aceste derapaje s-au intensificat şi au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

Prin acţiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele fireşti de consolidare a legăturilor culturale şi s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare şi disculpare a crimelor de război ale Federaţiei Ruse din Ucraina”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Oficialul MAE a transmis dezaprobarea fermă a părţii române faţă de încercările constante ale părţii ruse de atacuri hibride şi dezinformare prin trunchiere şi manipulare premeditată a realităţii şi a făcut apel la aceasta din urmă să renunţe la asemenea practici.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Suspendarea activităţii Centrului va avea loc până cel târziu la 20 august 2023, dată până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă din Bucureşti a fost înfiinţat în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind deschiderea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură în oraşul Bucureşti, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013.

ADVERTISING

Acordul a fost semnat acum 10 ani de fostul ministru de Externe Titus Corlățean.

"Este un acord bilateral interguvernamental pe care l-am semnat la finalul întâlnirii cu ministrul rus de Externe, un acord valoros, negocierea a durat ceva timp, mă bucur că am reușit să finalizăm negocierile, să semnăm acest acord, care presupune deschiderea Institutului Cultural Român la Moscova și respectiv a Centrului Cultural Rus la București. Eu sper că, după semnarea acestui acord, anul viitor să fim în măsură de ambele părți să inauguram aceste institute, centre culturale", se fălea în 2013 Titus Corlăţean.

În baza acordului, la 15 mai 2015, a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din Bucureşti.

Casa Rusă, aşa cum este cunoscut acest centru, este finanțată de Ministerul de Externe rus condus de Serghei Lavrov.

Pe pagina de prezentare, Casa Rusă la București spune că este „Reprezentanta Agentiei Rossotrudnicestvo. Înființat în mai 2015, Centrul cultural oferă Cursuri de limba rusă cu profesori nativi, cursuri de dans, muzică, pictură, teatru pentru copii”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇