Război Israel-Hamas. Ambițiile lui Netanyahu, tăiate de G7. Hamas ar fi pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span>. Ambițiile lui Netanyahu, tăiate de G7. Hamas ar fi pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană continuă să înainteze. După ce IDF a anunțat că a „pătruns în inima orașului Gaza”, acum a transmis că soldații l-au încolțit în buncărul său pe liderul Hamas din Fâșie, Yahya Sinwar, în timp ce un alt lider important al grupării, responsabil de armament, a fost ucis.

IDF încearcă și să distrugă tunelurile Hamas. Tancurile israeliene s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea luptătorilor Hamas care folosesc reţeaua de tuneluri pentru a lansa ambuscade.

Continuă eforturile de evacuare a străinilor și răniților din enclavă. Miercuri este a doua zi când pe listă se regăsesc și români, chiar dacă mai puțini decât cu o zi înainte. În Egipt s-a dus și premierul Marcel Ciolacu, pentru a-i întâmpina pe românii care au scăpat din Gaza. El se va întoarce în același avion cu ei.

La nivel diplomatic, miniştrii de externe din G7, grupul celor şapte mari economii democratice, au reușit să ajungă la o poziţie unitară, susţinând dreptul Israelului la autoapărare, dar solicitând „pauze umanitare". Ei au fost însă clari în mesajul lor în care taie ambițiile lui Benjamin Netanyahu de a guverna Gaza pe termen nedeterminat după încheierea conflictului. „Gaza nu mai poate fi condusă în continuare de Hamas. Asta ar însemna că invităm un nou 7 octombrie să se petreacă. Dar e clar și că Israelul nu poate ocupa Gaza”, a spus Antony Blinken.

ADVERTISING

Și Arabia Saudită conduce eforturile de a reuni sub aceeași voce lumea arabă și islamică, organizând în zilele următoare o serie de summituri. Duminică, la summitul Organizaţiei Cooperării Islamice va participa chiar și președintele Iranului, fiind primul contact la acest înalt nivel de când Teheranul şi Riadul au pus capăt unor ani de ostilitate în cadrul unui acord negociat de China în martie.

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 8 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Hamas a pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza - Hamas a pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce mii de locuitori s-au mutat spre sud, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, într-un briefing televizat. „Am văzut că 50.000 de locuitori din Gaza s-au mutat din nordul Fâșiei Gaza spre sud. Ei se deplasează pentru că înțeleg că Hamas a pierdut controlul în nord”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.
  • Convoi al Crucii Roșii atacat - Un convoi format din șapte vehicule de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii a fost atacat miercuri, a anunțat organizația prin intermediul unui comunicat. Convoiul transporta provizii medicale către unitățile medicale din Gaza, inclusiv către spitalul Al Quds, a anunțat CICR. Două camioane au fost avariate, iar un șofer a fost rănit. Proviziile nu au mai ajuns la destinația dorită.
  • Hamas acuză ONU de complicitate cu Israelul - Guvernul Hamas a acuzat Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) de "complicitate" cu Israelul în ceea ce priveşte "strămutarea forţată" a populaţiei din nordul Fâşiei Gaza spre sudul teritoriului palestinian. "UNRWA şi oficialii săi poartă responsabilitatea pentru această catastrofă umanitară" pentru că "s-au pliat din prima clipă dictatului ocupaţiei (Israelului), părăsindu-şi poziţiile şi renunţând la responsabilitatea lor faţă de sute de mii de locuitori" din nordul Fâşiei Gaza, a afirmat într-un comunicat şeful serviciului de presă al guvernului Hamas, Salameh Maarouf.
  • Evacuarea celor 51 de români, în impas - Punctul de frontieră Rafah, pe unde ar fi trebuit să fie evacuați cei 51 de cetățeni români și familiile lor, a fost închis, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE, la acest moment, potrivit informațiilor din teren, punctul de frontieră Rafah a fost închis pentru tranzitul persoanelor. Prin acest punct de frontieră ar fi trebuit să fie evacuați din Fâșia Gaza 51 de cetățeni români și membri de familie, care primiseră acordul autorităților israeliene și egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah. Astfel, evacuarea grupului va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere.
  • Ciolacu aduce în țară primii români scăpați din Gaza - 93 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi se află pe teritoriul egiptean. Alţi 51 de cetăţeni vor putea ieşit miercuri din Fâşia Gaza. Premierul Ciolacu s-a dus în Egipt și se va întoarce odată cu românii salvați. Detalii AICI.
  • Principalul furnizor de arme al Hamas, ucis - Armata israeliană (IDF) a anunțat miercuri că l-a ucis pe unul dintre principalii furnizori de arme ai Hamas. IDF susține că este vorba despre unul dintre vechii membri ai Hamas și unul dintre „furnizorii de arme de top”, „un expert în dezvoltarea armelor strategice și a rachetelor utilizate de Hamas”: „Pe baza informațiilor ISA și IDF, un avion de luptă IDF l-a ucis pe Mohsen Abu Zina, șeful armamentului și industriilor Hamas”.
  • Liderul Hamas din Fâșie, încolțit în buncăr - Armata israeliană a anunțat marți seară că a pătruns „în inima orașului Gaza” și miercuri au izbucnit mai mult incendii în zona unde se dau luptele. IDF spune că liderul Hamas din enclavă, Yahya Sinwar, „este încolțit în buncărul său”.
  • Distrugerea tunelurilor - Forţele terestre israeliene din Fâşia Gaza urmăresc, miercuri, să localizeze şi să dezactiveze vasta reţea de tuneluri a militanţilor Hamas de sub enclavă, aceasta fiind următoarea fază a ofensivei israeliene. Tancurile israeliene s-au confruntat cu o rezistenţă puternică din partea luptătorilor Hamas care folosesc reţeaua de tuneluri pentru a lansa ambuscade, au declarat surse din cadrul Hamas şi al grupului militant separat Jihadul Islamic.
  • Lumea arabă discută strategia - Arabia Saudită va găzdui în zilele următoare summituri ale naţiunilor arabe şi islamice pentru a discuta despre conflictul israeliano-palestinian, a declarat miercuri ministrul de Investiţii al Regatului. Duminică, preşedintele iranian Ebrahim Raisi se va deplasa în Arabia Saudită pentru summitul Organizaţiei Cooperării Islamice, aceasta fiind prima vizită a unui şef de stat iranian de când Teheranul şi Riadul au pus capăt unor ani de ostilitate în cadrul unui acord negociat de China în martie.
  • G7 a găsit răspunsul unitar - Miniştrii de externe din G7, grupul celor şapte mari economii democratice, au anunţat că au o poziţie unitară în ceea ce priveşte războiul dintre Israel, condamnând Hamas, susţinând dreptul Israelului la autoapărare şi solicitând „pauze umanitare" pentru a accelera acordarea de ajutor civililor palestinieni disperaţi din Fâşia Gaza.
  • Ambițiile lui Netanyahu, tăiate de G7 - Deși Netanyahu a spus că Israelul va guverna Gaza pe termen nedeterminat, Antony Blinken și colegii din G7 au exclus un astfel de scenariu pe termen lung, dar au admis că probabil va fi nevoie de o perioadă de tranziție după încheierea conflictului: „Gaza nu mai poate fi condusă în continuare de Hamas. Asta ar însemna că invităm un nou 7 octombrie să se petreacă. Dar e clar și că Israelul nu poate ocupa Gaza”, a spus Blinken.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇