Război în Gaza Luptele vor continua luni de zile. Un distrugător american a doborât două rachete balistice trase dinspre Yemen

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Luptele vor continua luni de zile. Un distrugător american a doborât două rachete balistice trase dinspre Yemen

Noi atacuri aeriene au fost lansate peste noapte în Fâșia Gaza, iar Marina israeliană a efectuat lovituri de-a lungul coastei, ajutând forțele terestre.

Într-o conferință de presă ținută la Tel Aviv, premierul Benjamin Netanyahu a spus că războiul dintre Israel şi Hamasul palestinian în Fâşia Gaza, care a intrat în a 13-a săptămână, „va continua luni întregi, până când Hamas va fi eliminat şi ostaticii eliberaţi”. La final, a mai spus el, „garantăm că Gaza nu va mai fi niciodată o ameninţare pentru Israel”.

În timpul ăsta, proteste cu mii de persoane au loc la Tel Aviv, oamenii cerând un plan global care să garanteze recuperarea tuturor ostaticilor. În acest moment, 129 de ostatici mai sunt captivi în Fâşia Gaza.

ADVERTISING

Până acum, ofensiva israeliană a ucis 21.672 de persoane în Fâşia Gaza, în majoritate femei, adolescenţi şi copii, potrivit cifrelor furnizate de guvernarea Hamas.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 31 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 86:

  • Noi atacuri aeriene - Avioanele de luptă ale forţelor aeriene israeliene au lansat mai multe lovituri aeriene peste noapte în Fâşia Gaza, în timp ce operaţiunile terestre continuă, relatează Times of Israel. Forţele de apărare israeliene afirmă că zecile de ţinte au inclus clădiri militare ale Hamas, un tunel şi alte infrastructuri. De asemenea, Marina a efectuat lovituri de-a lungul coastei din Gaza, ajutând forţele terestre.
  • Războiul va continua „luni întregi” - Războiul dintre Israel şi Hamasul palestinian în Fâşia Gaza, intrat în a 13-a săptămână, "va continua luni întregi, până când Hamas va fi eliminat şi ostaticii eliberaţi", a declarat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP. Într-o conferință de presă, Netanyahu a spus: "Garantăm că Gaza nu va mai fi niciodată o ameninţare pentru Israel", dar "pentru a câştiga o victorie absolută şi pentru a ne atinge toate obiectivele, trebuie mai mult timp". El a mai afirmat că până acum au fost eliminați peste 8.000 de teroriști.
  • Bilanțul războiului, ziua 86 - Atacul Hamas s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili și 250 de persoane au fost răpite, dintre care 129 sunt încă ostatice în Fâşia Gaza. În operațiunile militare, până acum și-au pierdut viața 170 de soldați israelieni. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au dus la moartea a 21.822 de persoane de la începutul războiului, pe 7 octombrie și 56.451 de persoane au fost rănite.
  • Proteste la Tel Aviv - Sâmbătă seara, cel puţin o mie de persoane s-au adunat la Tel Aviv, a constatat un jurnalist al AFP, pentru a cere guvernului "un plan global" pentru întoarcerea tuturor ostaticilor, şi nu "un acord parţial'' doar pentru o parte dintre ei, potrivit organizatorilor. Scandând "Aduceţi-i înapoi acasă!", manifestanţii au purtat pancarte cu fotografii ale persoanelor ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza. "Cel mai înspăimântător gând în Gaza a fost cel de a fi uitată", a declarat mulţimii Moran Stela Yanai, ostatică eliberată după 54 de zile de captivitate.
  • Rachete balistice distruse de SUA - Un distrugător american a doborât sâmbătă două rachete balistice antinavă trase dinspre Yemen, în timp ce răspundea la un apel de urgenţă al unui port-container care fusese lovit într-un alt atac, a făcut cunoscut armata, notează AFP. Rachetele au fost lansate de pe teritoriul controlat de rebelii houthi susţinuţi de Iran, a informat Comandamentul Central american (CENTCOM) pe reţelele sociale, adăugând că este cel de-al 23-lea atac împotriva unor nave comerciale de la 19 noiembrie.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇