Rata de infectare în București a trecut de 7 la mia de locuitori, dar autoritățile nici nu vor să audă de carantină

Rata de infectare în București a trecut de 7 la mia de locuitori, dar autoritățile nici nu vor să audă de carantină

Rata de infectare a trecut, vineri, pragul de 7 cazuri la mia de locuitori în București, dar autoritățile dau asigurări că nici nu se gândesc la carantinarea Capitalei.

În București s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 1.867 de noi cazuri de Covid, iar rata de infectare cumulată la 14 zile, raportată la 1.000 de locuitori, a ajuns la 7,04!

În același timp, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, dau asigurări că nici nu se pune problema de a carantina Capitala, deși s-au înregistrat mii de cazuri zilnice în această săptămână.

Nicuşor Dan și Traian Berbeceanu au avut azi o întrevedere cu reprezentanții marilor complexuri comerciale și supermarketuri. Însă, niciunul dintre cei doi nu a dat declarații după întrevedere.

ADVERTISING

În schimb, primarul general a fost apoi la Guvern, unde a vorbit alături de premierul interimar Nicolae Ciucă și ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre apa caldă și căldura din Capitală.

Ce se întâmplă cu apa caldă și căldura din casele bucureștenilor: Guvernul își cere scuze, Nicușor Dan spune că vor fi avarii zilnice

Întrebat despre carantinarea Bucureștiului, Nicușor Dan a răspuns că ipoteza nu este luată în calcul.

”Nu este în momentul de față o ipoteză pe care să o luăm în calcul. Carantinarea nu este o ipoteză pe care să o luăm în calcul în acest moment (nici pentru Capitală, nici pentru zona Capitalei – n.r.)”, a spus Dan.

ADVERTISING

Ce spune prefectul Capitalei

La rândul său, aceleași asigurări le-a dat și Berbeceanu, după o întâlnire cu șefa DSP București, Oana Nicolescu.

”Din analizele pe care le-am făcut și noi și din analizele pe care le fac permanent specialiștii de la DSP și de la INSP, în calculul pentru luarea măsurilor sunt luați mai mulți indici. La acest moment, nu este nevoie să luăm alte măsuri, pentru că în opinia noastră degeaba iei foarte multe măsuri pe hârtie dacă nu urmărești și cum se respectă acestea. Noi credem cu tărie că, respectând măsurile aflate în vigoare la acest moment, putem să limităm răspândirea pandemiei”, a declarat Traian Berbeceanu.

ADVERTISING

Jurnaliștii i-au atras atenția că, totuși, cifrele sunt în creștere pentru București, dar prefectul Capitalei spune că, de fapt, ”este vorba despre un platou”.

”Nu avem o creștere în fiecare zi așa cum spuneți dvs., suntem într-o zonă de platou de 1.700 de cazuri noi pe zi, de o bună perioadă de timp”, a replicat Berbeceanu.

La ce prag vorbim de carantină?

Întrebat la ce rată de infectare trebuie să ajungă Bucureștiul - 8 sau 9? -, pentru ca autoritățile măcar să se gândească la carantină, dacă aparent pragul de 7 nu este suficient, Berbeceanu a răspuns:

”O decizie de carantianre se ia în funcție de mai mulți indicatori, la acest moment nu suntem în situația să discutăm despre această măsură. Dacă, Doamne ferește, vom ajunge în această situație, în mod clar va fi luată și o asemenea măsură”.

Ce ar trebui să se întâmple în București pentru a se ajunge la măsura carantinării?, a cerut să știe un alt jurnalist.

Prefectul Capitalei a replicat că nu este nevoie de o astfel de măsură.

Nu e nevoie de o astfel de măsură. Sunt o groază de indicatori, foarte mulți indicatori de care INSP sau DSP țin cont când propun o asemenea măsură.

Întrebat dacă se vor intensifica controalele, Berbeceanu a răspuns afirmativ.

Ce spune șefa DSP

Jurnaliștii au chestionat-o și pe șefa DSP, Oana Nicolescu.

Studiind toate cifrele, datele, și observând faptul că au fost carantinate localități din Ilfov și, chiar și cu aceste măsuri, în București numărul de cazuri tot nu scade, se impune și când se impune carantinarea Capitalei? - a cerut să știe un ziarist.

”Așa cum v-a spus și dl. prefect, în momentul de față nu am luat în discuție carantinarea Bucureștiului. În momentul în care se va lua în discuție acest lucru, vom avea în vedere mai mulți factori implicați. Și ca instituții și nu numai. În acest moment, nu se impune carantinarea Bucureștiului și nu am luat această soluție în discuție”, a declarat Nicolescu.

Întrebată dacă cifrele nu i se par îngrijorătoare în acest moment, ea a spus că ”cifrele sunt îngrijorătoare de la început”.

Ca idee, iată câte cazuri noi s-au înregistrat în această săptămână în București:

  • LUNI - 1828
  • MARȚI - 1946
  • MIERCURI - 1946
  • JOI - 1762
  • VINERI - 1867

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇