Qatargate: Eva Kaili scapă de brățara electronică

Qatargate: Eva Kaili scapă de brățara electronică

Judecătorul belgian anticorupţie Michel Claise, însărcinat cu dosarul ”Qatargate”, a ridicat joi supravegherea cu brăţară electronică a eurodeputatei Eva Kaili din Grecia – implicată într-un vast scandal de corupţie în Parlamentul European (PE).

Eva Kaili, arestată în decembrie, la Bruxelles, într-un val de percheziţii, a fost eliberată din închisoare la jumătatea lunii aprilie, însă a fost plasată sub arest la domiciliu şi obligată să poarte o braţără electronică.

Această măsură ”nu mai este necesară în continuarea anchetei”, iar ea a fost eliberată sub control judiciar, precizează un purtător de cuvânt al Parchetului federal belgian, citat de AFP.

ADVERTISING

Alţi doi suspecţi în acest dosar de corupţie în Parlamentul European au beneficiat luna aceasta de o ridicare a acestei măsuri de supraveghere la domiciliu.

Este vorba despre eurodeputatul belgian Marc Tarabella care, la fel ca Eva Kaili, îşi clamează nevinovăţia, şi despre Francesco Giorgi, partenerul lui Kaili, un fost asistent parlamentar al lui Pier Antonio Panzeri.

Pier Antonio Panzeri, un fost eurodeputat italian (2004-2019), care se află în centrul dosarului, poartă în continuare o brăţară electronică - o modalitate de supraveghere a arestului la domiciliu în Belgia.

ADVERTISING

În acest scandal de corupţie în favoarea Qatarului şi Marocului au fost inculpaţi cel puţin şase suspecţi, bănuiţi de participare la o organizaţie criminală şi spălare de bani.

Scandalul a izbucnit în decembrie, când anchetatori belgieni au confiscat, în cadrul unor percheziţii la Bruxelles - la domiciliile lui Eva Kaili şi Pier Antonio Panzeri - suma de 1,5 milioane de euro.

Judecătorul de instrucţie însărcinat cu ancheta, Michel Claise, bănuieşte că s-au făcut plăţi în numerar în schimbul unor decizii sau luării unor poziţii politice favorabile Qatarului şi Marocului în Parlamentul European, acuzaţii pe care Doha şi Rabatul le neagă ferm.

ADVERTISING

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, era vicepreşedinte al Parlamentului European înainte de izbucnirea scandalului.

La fel ca Marc Tarabella, ea era membră a grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), din care a fost dată afară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇