Eva Kaili, un milion de euro pentru lingușirea șeicilor din Qatar. Cum funcționa rețeaua șpăgii din Bruxelles

Arestarea fostei vedete de televiziune din Grecia, implicată într-o rețea de trafic de influență, a provocat un cutremur la Bruxelles. Reprezentanții Qatarului au plătit-o regește pe euro-deputata socialistă pentru a susține că muncitorii emigranți care au ridicat stadioanele pentru Campionatul Mondial de Fotbal au fost tratați omenește de angajatori, deși peste 6.500 dintre ei și-au pierdut viața din cauza accidentelor, caniculei și epuizării.
Eva Kaili, un milion de euro pentru lingușirea șeicilor din Qatar. Cum funcționa rețeaua șpăgii din Bruxelles
  • Un discurs ciudat pentru un om politic de stânga care făcea parte din grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.
  • Ancheta a fost declanșată de serviciile de informații din Belgia, care au descoperit o rețea care atrăgea bani din Qatar și Maroc pentru a influența politicienii să facă declarații favorabile.
  • Scandalul de corupție a zdruncinat serios instituțiile din Bruxelles, în contextul în care războiul din Ucraina e în plină desfășurare, acestea având nevoie mai mult ca oricând de sprijinul opiniei publice de pe continent.
  • Poliția belgiană a confiscat 150.000 de euro, bani gheață, în urma percheziționării apartamentului din Bruxelles în care locuia Eva Kaili.
  • De la părinții și partenerul eurodeputatei, anchetatorii au mai confiscat 1,5 milioane de euro.

Pe holurile largi ale Parlamentului European, printre sute de costume închise la culoare și taioare austere, apariția unei pete de culoare, a unei frumuseți mediteraneene cu păr lung, îmbogățit de șuvițe blonde, era ca o adiere de primăvară. Eva Kaili nu putea trece neobservată.

Împărțea cu generozitate zâmbete în stânga și-n dreapta, fiind urmărită de jurnaliști, fotografiată, oferea declarații sau vorbea cu colegii parlamentari.

ADVERTISING

La vârsta de 44 de ani, fosta vedetă TV reușise să-și folosească popularitatea pentru a-și construi o carieră politică europeană.

Datorită naturaleței, a frumuseții și a capacității de comunicare toate ușile i se deschideau. 

În opt ani, aflându-se la al doilea mandat de europarlamentar, membra a grupului socialist, ajunsese în poziția de vicepreședinte al instituției, alături de alți 13 colegi, intrând pe radarul firmelor de lobby din întreaga lume.

O intervenție ciudată

În data de 21 noiembrie, la Strasbourg, a doua zi după startul celei mai populare competiții de fotbal din întreaga lume, în Parlamentul European a avut loc o dezbatere cu tema: „Situația drepturilor omului în contextul desfășurării Cupei Mondiale din Qatar”.

Cu această ocazie, Eva Kaili a ținut un discurs ciudat pentru un om politic de stânga, făcând parte din grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

Era de așteptat ca intervenția ei să susțină drepturile muncitorilor nepalezi și pakistanezi, exploatați crunt în perioada construirii stadioanelor și a infrastructurii pentru desfășurarea evenimentului fotbalistic.

„Doamnă președintă, Cupa Mondială din Qatar este dovada vie a modului în care diplomația sportivă poate realiza o transformare istorică a unei țări, implementând reforme care au inspirat întreaga lume arabă”, a declarat Kaili de la tribună. 

„Eu susțin că Emiratul Qatar e lider în ce privește respectarea drepturilor muncitorilor, eliminând kafala (o formă modernă de sclavie) și mărind salariul minim”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului European. 

EvaKailiQatar
Eurodeputata Eva Kaili, în Qatar, la o întâlnire cu ministrul Muncii din acest stat - Foto: Ministerul Muncii Qatar, via Twitter

„În ciuda faptului că sunt și companii europene care se opun schimbărilor, reprezentanții din Qatar au ales să-și schimbe viziunea și să se deschidă către lume. Totuși, unii îi discriminează pe reprezentanții acestui stat. Îi agresează și îi acuză de corupție pe toți cei care vorbesc cu ei sau se angajează în companiile lor. Dar, totuși, le cumpără benzina, iar companiile câștigă miliarde în afacerile din această țară”, a declarat Eva Kaili, ținând o pledoarie care venea în flagrantă contradicție cu cea a colegilor ei din grupul politic.

Scandalul deceniului în politica europeană

„... anunț aici că avem mii de morți din cauza eșecului nostru în ce privește problema migrației către Europa. Ne putem promova valorile, dar nu avem niciun drept moral ca să le dăm lecții celor din Qatar și să atragem atenția presei. Nu trebuie să ne impunem punctul de vedere în niciun fel, trebuie să-i respectăm”, a adăugat europarlamentarul din Grecia, ținând o pledoarie pentru un regim dictatorial care a sacrificat viețile a peste 6.500 de muncitori străini pentru organizarea unui important eveniment sportiv.

„În Qatar e o nouă generație de lideri, de oameni inteligenți, cu studii superioare. Ne-au ajutat să reducem tensiunea cu Turcia. Ne-au ajutat în Afganistan să salvăm activiști, copii, femei. Ne-au ajutat de câte ori a fost nevoie. Sunt buni negociatori de pace. Sunt buni vecini și parteneri. Ne putem ajuta unii cu alții pentru a depăși neajunsurile. Ei au realizat, deja, imposibilul”, a mai spus Eva Kaili în intervenția sa în favoarea Qatarului.

Vineri, 9 decembrie, poliția belgiană a descins la locuința europarlamentarei, unde a confiscat peste 150.000 de euro, bani gheață. 

Percheziția locuințelor părinților și soțului ei au mai scos la iveală o sumă de 1,5 milioane de euro, de asemenea, în bancnote de diferite mărimi.

Eva Kaili a fost arestată, fiind anchetată pentru luare de mită, declanșându-se astfel cel mai mare scandal de corupție din Parlamentul European al ultimului deceniu.

În anul 2011, o investigație a publicației britanice „Sunday Times” a publicat înregistrări cu trei europarlamentari, printre care și Adrian Severin (PSD), care încasau bani pentru a introduce amendamente la proiectele de legi.

Regimurile dictatoriale se dau în vânt după laude de la Bruxelles

Reacția forurilor de la Bruxelles a fost rapidă. Kaili a fost îndepărtată din funcția de vicepreședinte, suspendându-i-se toate atribuțiile pe perioada anchetei. Biroul ei și ale consilierilor au fost sigilate, iar toate documentele se află la dispoziția autorităților din Belgia.

Ancheta a fost declanșată de serviciile de informații din Bruxelles, care au descoperit o întreagă rețea care atrăgea bani din Qatar și Maroc pentru a influența europarlamentari să facă declarații în favoarea acestor state.

Un raport pozitiv cu antetul instituției, într-un domeniu sensibil, cum ar fi cel al drepturilor omului, e aur curat pentru un regim dictatorial.

Un astfel de document îi ajută pe cei de la putere să-și justifice abuzurile, dar e și o formă de legitimare a unui sistem politic represiv.

Guvernele respective, de multe ori, nu au nevoie decât de câteva discursuri precum cel al Evei Kaili ca să le folosească împotriva celor care-i acuză de încălcarea drepturilor fundamentale.

O poveste europeană de dragoste

Eva Kaili l-a întâlnit pe Francesco Giorgi, 35 de ani, actualul ei partener, în 2017, pe holurile sediilor de la Strasbourg și Bruxelles. El era consilier al socialistului italian Pier Antonio Panzeri.

Eva și Francesco au trăit o poveste de dragoste, postând pe rețelele sociale imagini din vacanțe, plaje și restaurante. 

EU vice President Eva Kaili arrested amid Brussels
Eva Kaili a ajuns vicepreședintele Parlamentului European, fiind la al doilea mandat - Foto: Hepta.ro

Kaili își dorea să aibă cât mai mulți „urmăritori”, astfel încât să-și mențină popularitatea la cote ridicate.

Pier Antonio Panzeri a creat grupul de influență din care făceau parte Eva și partenerul ei. Francesco Giorgi era cel care transmitea comenzile și primea banii de la Panzeri, care nu mai era eurodeputat, iar Eva se ocupa să susțină interesele politice ale celor care plăteau.

Pier Antonio Panzeri și Francesco Giorgio au fost puși sub acuzare pentru corupție, fiind arestați de autoritățile din Italia.

Hannah Neumann, europarlamentar din Germania, președinte al comitetului de relații cu statele din Peninsula Arabică, se străduia încă din 2021 să facă o vizită alături de alți eurodeputați, în Qatar, pentru a discuta problemele legate de drepturile muncitorilor, de plata acestora, înainte de începerea Campionatul Mondial de Fotbal, se arată într-un articol publicat de New York Times.   

Apoi, brusc, în luna septembrie, reprezentanții Qatarului au anunțat-o că întâlnirea nu va mai avea loc „motivând că sediul unde urmau să aibă loc discuțiile nu e gata”, a povestit Neumann pentru cotidianul american.

Former MEP Panzeri Arrested In Qatar Corruption Sc
Pier Paolo Panzeri, fost europarlamentar socialist din Italia, cel care a creat rețeaua mitei din Bruxelles - Foto: Hepta.ro

Nu există soluții miracol pentru stoparea corupției

Femeia a fost uimită atunci când, o lună mai târziu, a aflat că Eva Kaili, colega ei, a făcut o călătorie de două zile în Qatar, vizită organizată de ea, fiind primită chiar de șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, șeful statului.

În acea vizită „a făcut declarații pro-Qatar, diferite de poziția Parlamentului European, susținând că vorbește în numele instituției”, a mai spus Neumann pentru New York Times.

Scandalul de corupție a zdruncinat serios instituțiile din Bruxelles, în contextul în care războiul din Ucraina e în plină desfășurare, acestea având nevoie mai mult ca oricând de sprijinul opiniei publice de pe continent.

Evenimentul a dat apă la moară liderilor autoritari din Uniune, Viktor Orban fiind unul dintre cei care n-au pierdut ocazia să arate cu degetul spre Bruxelles. Astfel, corupția cronică de la Budapesta ar putea să apară într-o lumină mai puțin gravă.

„Nu există soluție miraculoasă prin care scăpăm de corupți, dar sunt mecanisme dovedite prin care să-i descurajăm sau să-i prindem pe cei care insistă să încalce regulile”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR), care a propus realizarea unei agenții de integritate la nivel european.     


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇