Eva Kaili rămâne la închisoare. Scandalul de corupție din Parlamentul European se extinde, mai multe dezbateri se suspendă

Eva Kaili rămâne la închisoare. Scandalul de corupție din Parlamentul European se extinde, mai multe dezbateri se suspendă

Audierea eurodeputatei Eva Kaili, arestată în scandalul de corupţie de la Parlamentul European, a fost amânată până la 22 decembrie, astfel că fosta vicepreşedintă a PE rămâne după gratii până atunci.

Celelalte trei persoane reţinute duminică în acest caz au compărut miercuri în faţa instanţei din Bruxelles, care trebuie să decidă dacă vor rămâne sau nu după gratii.

„Cazul a fost disjuns pentru Eva Kaili”, care nu a putut fi prezentă miercuri în instanţă, din cauza unei greve a personalului de la închisoarea unde este deţinută, a declarat pentru AFP avocatul ei, Andre Risopoulos. La cererea apărării, s-a convenit să se amâne audierea ei pentru 22 decembrie, a adăugat el.

ADVERTISING

Avocatul nu a dorit să facă alte comentarii. Un alt avocat al eurodeputatei, Michalis Dimitrakopoulos, a declarat marţi pentru AFP, la Atena, că ea „nu ştia de existenţa banilor" găsiţi la domiciliul ei din Bruxelles. Ar fi vorba despre 600.000 de euro.

Scandalul de corupție se extinde

Între timp, scandalul de corupție se extinde, iar parlamentarii europeni vor să verifice dacă Qatarul a influenţat în mod incorect un acord-cheie din transportul aerian, intens criticat la momentul încheierii sale, prin care compania aeriană Qatar Airways obţine acces nelimitat pe piaţa UE.

Europarlamentarii explorează modalităţi de a restricţiona acordul profitabil cu compania aeriană din emirat, scrie Politico.eu, care a văzut un e-mail în acest sens din partea Karimei Delli, preşedinta Comisiei pentru transporturi din PE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Karima Delli, preşedinta comisiei pentru transporturi din Parlamentul European, care a negociat afacerea cu Qatar Airways, trage un semnal de alarmă, în acest e-mail. Delli, o europarlamentară franceză din grupul Verzilor, a avertizat că este posibil ca emiratul să fi intervenit în deciziile interne ale Parlamentului atunci când a acceptat acest acord.

„Având în vedere evoluţiile recente, ratificarea acestui acord în acest stadiu ar putea fi dificilă până când nu se va stabili dacă au fost îndeplinite condiţiile de transparenţă şi imparţialitate", a scris ea într-o scrisoare adresată coordonatorilor grupurilor politice din comisia pe care o conduce.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte posibila renunţare la ratificarea acordului încheiat anul trecut, ea a adăugat că ar trebui să fie cerute clarificări de la Comisia Europeană.

Ea a promis că va colabora cu ancheta internă pe care a decis-o preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va declasifica documente şi va pune la dispoziţie declaraţii legate de Qatar, „dacă acestea sunt solicitate".

Europarlamentara s-a declarat şocată de dezvăluirile privind mita dată de Qatar. „Este de la sine înţeles că subscriu la fiecare cuvânt rostit de preşedinta Roberta Metsola. Îi împărtăşesc dorinţa de a face lumină deplină asupra interferenţelor şi presupusei corupţii de care este bănuit Qatarul în cadrul instituţiei noastre", a spus ea.

Acordul UE - Qatar Airways a fost încheiat anul trecut. Negocierile UE cu Qatarul în domeniul aviaţiei au fost puternic criticate la vremea respectivă de companiile aeriene europene, care se temeau de concurenţa neloială din partea conexiunilor aeriene ale Qatar Airway către destinaţii din Asia, dar a fost criticat şi de concurenţii direcţi ai Qatar Airways din Golf, ale căror conexiuni către Europa rămân limitate. 

Acordul înlocuieşte o serie de acorduri bilaterale şi a fost prezentat de susţinătorii săi ca o modalitate de a asigura o concurenţă loială şi de a avea standarde comune, sociale şi de muncă. Cu toate acestea, înţelegerea a fost blamată de o parte a sectorului aviatic european.

„Acordul cu Qatarul nu este nici în interesul angajaţilor europeni şi nici al industriei aviatice europene", a declarat anul trecut, la semnarea acordului, Maria-Pascaline Murtha, membră a consiliului de administraţie al sindicatului german al piloţilor Vereinigung Cockpit.

Dezbateri suspendate în PE până se face lumină

Tot legat de Dosarul Qatar, Parlamentul European PE a convenit miercuri să suspende dezbaterea tuturor dosarelor legislative care au legătură cu acest stat şi de asemenea vizitele în această ţară, solicitând în plus oprirea accesului „reprezentanţilor intereselor qatareze” în această instituţie europeană până la soluţionarea presupusului caz de corupţie.

Aceste solicitări se regăsesc într-o rezoluţie a PE care va fi votată joi. Textul menţionează „preocuparea serioasă” a legislativului comunitar asupra acuzaţiilor de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat în acest caz deschis în legătură cu tentative ale statului Qatar de a influenţa decizii economice şi politice ale Parlamentului European care privesc situaţia drepturilor omului în această ţară.

Proiectul de rezoluţie al PE mai prevede, printre altele, ca după ce va fi încheiată investigaţia judiciară să se solicite crearea unei comisii de anchetă internă asupra acestui caz concret.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇