Putin: Ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor. Desfășurarea ostilităților arată că luptăm cu ”neonaziștii”

Putin: Ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor. Desfășurarea ostilităților arată că luptăm cu ”neonaziștii”

Președintele rus Vladimir Putin a susținut un discurs în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei, convocat în această seară.

Putin a insistat că nu face decât să lupte cu ”neo-naziștii”, fapt care, susține el, e ”demonstrat de cursul ostilităților”.

”Faptul că noi luptăm doar împotriva neo-naziștilor e demonstrat chiar de desfășurarea ostilităților. Grupurile naționaliste și neo-naziste, printre care se află și mulți mercenari străini, inclusiv din Orientul Mijlociu, se ascund în spatele civililor, îi folosesc drept scuturi umane”, a spus Putin, citat de agenția de presă rusă TASS.

ADVERTISING

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 8-a zi de război în Ucraina

Liderul de la Kremlin insistă că trupele ucrainene își ”ascund” echipamentele în zone rezidențiale, lângă spitale sau grădinițe, în încercarea de a explica de ce rușii au bombardat astfel de clădiri.

”Acționează ca cei mai extremiști bandiți”, a mai spus Putin, acuzând că ucrainenii își ascund în astfel de poziții tancuri, artilerie și mortiere.

Liderul de la Kremlin susţine că armata rusă ar încearcă să creeze culoare umanitare pentru evacuarea civililor, dar nu e lăsată.

ADVERTISING

"Militarii noştri oferă coridoare sigure pentru civili, dar neonaziştii ucraineni şi mercenarii străini împiedică evacuările şi tratează civilii ca scuturi umane", a afirmat Vladimir Putin.

El acuză și că doi cetățeni chinezi care încercau să iasă din Harkov ar fi fost răniți de ”neo-naziști”. Rușii bombardează acest oraș de zile bune.

Putin spune că ”operațiunea militară se desfășoară conform planului" și insistă că ”ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor”.

Meduza.io prezintă și alte declarații ale lui Putin:

ADVERTISING
  • ”neo-naziștii au luat cetățeni străini ostatici, inclusiv mii de tineri studenți care învățau în Ucraina”
  • ”rușii și ucrainenii sunt un singur popor, chiar dacă unii locuitori au fost intimidați și mulți au fost păcăliți de propaganda naționalistă”
  • ”soldații și ofițerii ruși acționează curajos, ca adevărați eroi, luptă cu fermitate, înțelegând că luptă pentru o cauză dreaptă”

De altfel, la începutul ședinței, Putin a cerut să fie ținut un minut de reculegere în cinstea soldaților care au murit în Ucraina, fără a da detalii despre numărul lor. Oficialii ucraineni sunt că aproape 9.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇