Macron a vorbit iar cu Putin şi i-a spus că se minte singur, iar Rusia va plăti scump

Macron a vorbit iar cu Putin şi i-a spus că se minte singur, iar Rusia va plăti scump

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou la telefon, joi, cu Vladimir Putin, iar apoi l-a sunat pe Volodimir Zelenski, anunţă Palatul Élysée.

Discuţia cu Putin – care a durat o oră şi jumătate potrivit preşedinţiei franceze – este a treia convorbire între cei doi şefi de stat de la începutul invaziei Ucrainei de către armata rusă, la 24 februarie, transmite The Guardian.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 8-a zi de război în Ucraina

Varianta Kremlinului

"Preşedintele Putin a exprimat intenţia de a continua fără compromis ofensiva contra naţionaliştilor din Ucraina", a comunicat Kremlinul, despre conversaţia de azi cu preşedintele Franţei.

ADVERTISING

Putin i-a spus că demilitarizarea Ucrainei şi obţinerea statutului de neutralitate vor fi obţinute până la urmă.

Putin a mai afirmat că orice încercări ale Kievului de a întârzia negocierile nu vor face decât să determine Moscova să îşi sporească lista de solicitări.

"Vladimir Putin şi-a exprimat dezacordul faţă de discursul de miercuri seară al preşedintelui Emmanuel Macron şi a avertizat că ar putea introduce solicitări suplimentare în privinţa Ucrainei", a precizat Kremlinul.

Miercuri, preşedintele francez a denunţat invazia în Ucraina ca fiind un război „alimentat de o lectură revizionistă a istoriei europene".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avertismentul lui Macron: Ambiția lui este de a cuceri toată Ucraina

La rândul său, Macron i-a spus azi lui Putin că a făcut o „greșeală majoră” în Ucraina, că se înșeală cu privire la guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung.

„Nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin care să ne poată liniști”, a declarat un consilier prezidențial al lui Macron pentru Reuters, adăugând că Putin și-a reiterat „povestea” cu „denazificarea Ucrainei”.

„Te minți singur. Asta va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, i-ar fi spus Macron lui Putin.

ADVERTISING

Discuţia a avut loc „la solicitarea preşedintelui Putin”, a precizat apoi premierul francez Jean Castex la postul TF1. „Situaţia de pe teren este, incontestabil, foarte proastă", a adăugat acesta.

„Se pare că Vladimir Putin îşi menţine poziţiile, dorinţa de demilitarizare a Ucrainei, capitularea Ucrainei, iar acest lucru, evident, este inacceptabil", a mai spus prim-ministrul francez.

Ulterior, Palatul Elysee a emis un comunicat de presă, în care a precizat că ”intuiția președintelui (Macron) este că ce este mai rău abia urmează să vină, având în vedere ceea ce i-a spus președintele Putin. Ambiția sa este de a cuceri toată Ucraina”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇