Putin i-a avertizat pe Merkel şi Macron că e „inacceptabil” să intervină în problema din Belarus. Proteste la Minsk după ce Lukaşenko a decorat forţele de ordine

Putin i-a avertizat pe Merkel şi Macron că e „inacceptabil” să intervină în problema din Belarus. Proteste la Minsk după ce Lukaşenko a decorat forţele de ordine

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a avertizat pe cancelarul german Angela Merkel şi pe omologul francez, Emmanuel Macron, că este „inacceptabil” să intervină în problema politică din Belarus, unde Alexandr Lukaşenko susţine că doar dacă va fi împuşcat vor avea loc noi alegeri.

Putin i-a spus lui Macron că intervenţia în problemele interne din Belarus sau exercitarea presiunii asupra conducerii ţării este „inacceptabilă”, a transmis marţi Kremlinul, citează Reuters.

Remarcile făcute de Putin în timpul unei convorbiri cu Macron au reprezentat ecoul unor comentarii anterioare adresate cancelarului german.

ADVERTISING

Aleksandr Lukaşenko, liderul Belarusului, a acordat marţi şefilor forţelor de ordine medalii pentru „serviciul impecabil”, recunoscând astfel ajutorul primit în înăbuşirea protestatarilor care îi cer demisia.

Lukaşenko, la putere din 1994, este acum supus presiunilor interne, dar şi internaţionale. Rezultatele scrutinului din 9 august sunt considerate eronate şi oponenţii lui cer reluarea votului.

De zece zile protestele la adresa preşedintelui au luat amploare, iar cel puţin 2 oameni au murit în confruntările violente cu forţele de ordine şi mai multe mii au fost reţinuţi.

ADVERTISING

Uniunea Europeană se pregăteşte să impună noi sancţiuni Minskului în urma represiunii. O discuţie în acest sens va avea loc miercuri.

Angela Merkel i-a spus lui Putin, marţi, că Berlinul şi-a dorit ca Guvernul din Belarus să se abţină de la folosirea violenţei, să elibereze deţinuţii politic şi să înceapă discuţiile cu Opoziţia.

Putin i-a replicat, potrivit Kremlinului, că orice încercare externă de a interveni în problemele naţionale ale Belarusului va fi de neacceptat.

Rusia, aliat tradiţional al Belarusului, urmăreşte îndeaproape situaţia, mai ales că ţara vecină găzduieşte conducte prin care Moscova exportă energie spre Vest şi este considerată zonă-tampon faţă de NATO.

ADVERTISING

Marţi, mii de protestatari s-au adunat în faţa unui teatru din Minsk pentru a fi solidari cu directorul instituţiei, demis pentru că a vorbit în sprijinul Opoziţiei.

Ei vor ajunge apoi în apropierea închisorii unde se află, din luna mai, soţul liderului Opoziţiei, Svetlana Tikhanouskaya.

Putin, luat prin surprindere de protestele din Belarus. Salvarea lui Lukașenko poate declanșa o criză în Rusia

Revoluția din Belarus. Ce va face Putin? Lukașenko a sunat la Moscova, protestele continuă

Belarus - victoria învinșilor. „Mica Revoluție a Doamnelor”. Și de ce ne interesează atât de puțin țările apropiate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇