Protestatarii au ieşit și miercuri seara pe străzile din Belarus, pentru a patra noapte consecutiv, ca să demonstreze împotriva a ceea ce consideră că a fost fraudarea alegerilor la scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, în pofida violenţei de care au dat dovadă forţele de ordine.
Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Mai multe canale independente au postat pe Telegram înregistrări video cu protestatari din Minsk, Grodno, Brest şi alte oraşe din Belarus care cereau demisia şefului statului şi încetarea violenţei.
Sprijinul pentru manifestanţi pare să fie în creştere din partea populaţiei. Peste 100 de medici din Minsk au ieșit să protesteze față de violenţa forțelor de ordine, informează dpa.
”Lukaşenko târăşte ţara într-un război civil”
Într-o postare pe Instagram, cvadrupla medaliată olimpică la biatlon Daria Domraşeva a făcut apel la unităţile speciale ale poliţiei Omon să înceteze acţiunile de reprimare violente."Nu permiteţi continuarea acestei orori nedrepte pe străzi", a scris ea.
La rândul său, Svetlana Alexievici, singura scriitoare belarusă distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură, l-a acuzat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că târăşte ţara într-un război civil.
"Pleacă înainte să fie prea târziu, înainte să-i arunci pe oameni într-o prăpastie groaznică, în prăpastia războiului civil! Pleacă!", a declarat autoarea adresându-se preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
"Vrei doar putere şi această dorinţă se va dovedi sângeroasă", a adăugat Svetlana Alexievici. Totodată, ea a acuzat guvernul de la Minsk că a început "un război împotriva poporului său".
Protestatarii au cerut ca Lukaşenko să demisioneze, scandând "Pleacă!". Aceştia îl acuză pe preşedinte de fraudarea alegerilor pentru a obţine un al şaselea mandat consecutiv.
Încă un protestatar a murit
Au fost făcute peste 6.000 de arestări şi două persoane şi-au pierdut viaţa de la debutul protestelor izbucnite duminică după închiderea secţiilor de votare, pe care forţele de ordine le-au reprimat în mod violent.
Autorităţile din Belarus au confirmat miercuri moartea unui manifestant arestat în timpul unui miting. Acesta este al doilea om care își pierde viața în urma violențelor din această țară.
Un protestatar a murit în urma violenţelor din Belarus
Într-un comunicat, Comitetul de anchetă a declarat că bărbatul, în vârstă de 25 de ani, a murit într-un spital din Gomel (sud), după ce a fost arestat duminică în timpul unei ''manifestaţii neautorizate''.
Potrivit acestei surse, care nu precizează data decesului, sănătatea bărbatului s-a ''deteriorat brusc'' în timp ce era în detenţie.
Ce zice UE
Uniunea Europeană a calificat, într-o declaraţie, alegerile ca nefiind "nici libere şi nici corecte". UE a adăugat că "autorităţile statului au desfăşurat o violenţă disproporţionată şi inacceptabilă", şi că "Belarusul merită ceva mai bun".
Alegerile din Belarus nu au fost libere și echitabile, denunță UE și amenință cu sancțiuni
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a criticat, de asemenea, reprimarea protestelor:
Toţi cei arestaţi în Belarus pentru că au demonstrat paşnic pentru drepturile lor democratice trebuie eliberaţi şi ascultaţi.
Steffen Seibert
Citește și:
Președintele Belarusului susține că a avut SARS-CoV2 și s-a vindecat
În plină pandemie, zeci de mii de oameni au participat la un miting electoral, în Belarus