Putin continuă continuă să numească economiști la vârful Ministerului Apărării

Putin continuă continuă să numească economiști la vârful Ministerului Apărării

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis luni pe ministrul adjunct al Apărării Iuri Sadovenko, înlocuindu-l cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al Economiei.

Până acum el a lucrat ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, conform unui decret publicat, într-un nou semn al intenţiei sale de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a Rusiei, relatează Reuters şi EFE.

Destituirea generalului Sadovenko, numit ministru adjunct în ianuarie 2013, intervine la o săptămână după plecarea din minister a şefului acestuia, Serghei Şoigu, care este acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

ADVERTISING

Putin a produs o surpriză săptămâna trecută prin demiterea ministrului Apărării Serghei Şoigu şi înlocuirea acestuia cu Andrei Belousov, un economist şi fost vicepremier. Măsura a fost considerată în general ca având drept scop rentabilizarea cheltuielilor pentru apărare şi curăţarea Ministerului Apărării, afectat de un scandal major de mită.

Înlocuirea lui Şoigu, care a ocupat funcţia de ministru al Apărării timp de peste un deceniu, a fost urmată, două zile mai târziu, de arestarea unui membru de rang înalt din ministerul său într-un posibil caz de corupţie.

ADVERTISING

Aceasta este a doua investigaţie de corupţie iniţiată de autorităţile ruse la vârful Ministerului Apărării în mai puţin de o lună. Anterior, ministrul adjunct şi mâna dreaptă a lui Şoigu, Timur Ivanov, a fost arestat sub aceleaşi acuzaţii.

Preşedintele rus a semnat la 14 mai un decret prin care l-a confirmat pe economistul Andrei Belousov în calitate de nou ministru al Apărării.

Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost prim-vicepremier în guvern din ianuarie 2020, unde, printre altele, a coordonat producţia de drone şi echipamente de război radio-electronic.

ADVERTISING

Saveliev a lucrat în Ministerul Economiei din 2008 până în 2014 şi a fost pentru scurt timp adjunctul lui Belousov, care conducea ministerul la vremea respectivă.

După anexarea Crimeei de către Rusia, Saveliev a ocupat funcţia de ministru pentru Crimeea în perioada 2014-2015. În ultimii cinci ani, el a fost auditor la Curtea de Conturi a Rusiei, supervizând cheltuielile de stat pentru apărare şi securitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇