Putin anunță că lansează o sondă pe Lună și o nouă generație de nave spațiale

Putin anunță că lansează o sondă pe Lună și o nouă generație de nave spațiale

Rusia va lansa o sondă spre Lună în cel de-al treilea trimestru din 2022 şi îşi va consolida cooperarea cu Belarus în domeniul infrastructurilor şi tehnologiilor spaţiale, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko la cosmodromul Vostocinîi din Extremul Orient al Rusiei, Vladimir Putin a reamintit succesele repurtate de sovietici în domeniul spaţial şi a afirmat că nicio sancţiune adoptată împotriva Rusiei nu ar putea împiedica progresele acestei ţări.

ADVERTISING

Războiul declanşat pe 24 februarie, pe care Rusia îl numeşte "o operaţiune militară specială" pentru demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, a declanşat o serie de sancţiuni adoptate de ţările occidentale, inclusiv restricţii privind finanţarea unor programe ştiinţifice şi cooperarea spaţială.

Război în Ucraina, Ziua 48 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia va dezvolta o nouă generaţie de vehicule de transport spaţial, precum şi noi tehnologii pentru folosirea energiei nucleare în spaţiu.

ADVERTISING

Liderul de la Kremlin a mai anunţat că Rusia va lansa o nouă sondă spaţială spre Lună, denumită Luna-25, în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

Rusia va colabora cu Belarus la proiecte de infrastructură care vor garanta un acces independent în spaţiu pentru aceste două ţări, a precizat Vladimir Putin, adăugând că a cerut agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, să îi pregătească pe astronauţii belaruşi pentru a zbura la bordul vehiculelor spaţiale ruseşti.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇