Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România: Decizia Înaltei Curți de Justiţie a Marii Britanii e definitivă

Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România: Decizia  Înaltei Curți de Justiţie a Marii Britanii e definitivă

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat apelul înaintat Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii împotriva extrădării sale către România, relatează vineri presa britanică.

Decizia este definitivă şi instanţa motivează că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România şi descrie cazul ca fiind unul ”extraordinar”.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit în România pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", în care a fost acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

ADVERTISING

După pronunţarea sentinţei, el a fost identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea lui la data de 12 iulie 2019.

Dar Popoviciu a formulat apel, pe care acum l-a câştigat.

Potrivit motivării Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii, Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial şi a ''suferit o negare completă'' a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Prin urmare, instanţa de la Londra consideră că executarea unei pedepse cu închisoarea în urma unei condamnări abuzive ar fi ''arbitrară'' şi în consecinţă extrădarea sa ar reprezenta o ''negare flagrantă'' a dreptului său la libertate, protejat de articolul 5 al aceleiaşi convenţii europene.

ADVERTISING

Află mai multe despre evoluția cazului Puiu Popoviciu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇