Protestele violente din Iran continuă: 15 morți noaptea trecută, printre care un copil de 9 ani (Video)

Protestele violente din Iran continuă: 15 morți noaptea trecută, printre care un copil de 9 ani (Video)

Aproximativ 15 persoane au fost împușcate mortal în Iran, inclusiv membri ai forțelor de securitate și un băiat de nouă ani, în una dintre cele mai grave nopți de proteste din ultimele nouă săptămâni.

Agențiile de presă de stat au dat vina pe teroriști pentru uciderea a șapte persoane într-un centru comercial din orașul Izeh Khuzesta, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, protestatarii au spus că membri ai miliției Basij au luat-o razna, ucigând, printre alții, un băiețel de nouă ani care stătea într-o mașină cu tatăl său.

ADVERTISING

Alte cinci persoane au fost ucise în zona Isfahan, inclusiv forțe de securitate. Rapoartele despre noi morți în Kurdistan au dus numărul total de decese din noaptea trecută la 15.

Agențiile de presă iraniene au urmat linia guvernamentală conform căreia forțele antiguvernamentale necunoscute sau teroriștii Statului Islamic sunt responsabili de aceste atacuri, dar martorii au susținut că au fost împușcați civili neînarmați.

Numărul total al morților în timpul ultimelor proteste a crescut la 348, potrivit Harana, o agenție pentru drepturile omului, deși cifrele sunt imposibil de verificat.

Potrivit agențiilor de presă guvernamentale, crimele ar putea fi un semn că protestele se transformă într-o insurecție armată. Urmează să se desfășoare o investigație a gloanțelor din corpurile celor împușcați.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată magazine închise în Marele Bazar din Teheran în timp ce protestatarii scandau sloganuri antiguvernamentale.

Cu toate acestea, statul susține că nu există entuziasm pentru aceste manifestații și că bandele organizate îi hărțuiau pe proprietarii de magazine să tragă obloanele.

Cel puțin cinci protestatari au fost până acum condamnați oficial la moarte, potrivit centrului media pentru justiție.

ADVERTISING

Protestele au început din cauza morții tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției în septembrie, dar de atunci s-au transformat într-un protest mai larg împotriva regimului, pe care președintele francez, Emmanuel Macron, l-a asemănat cu o revoluție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇