Protestele în Israel continuă, peste 100.000 de persoane au ieșit în stradă. Toată lumea stă cu ochii pe ziua de luni (Video)

Protestele în Israel continuă, peste 100.000 de persoane au ieșit în stradă. Toată lumea stă cu ochii pe ziua de luni (Video)

Peste 100.000 de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Israel, în semn de protest faţă de reformele judiciare planificate.

A fost a şaptea săptămână consecutivă când israelienii au protestat împotriva intenţiilor controversate ale guvernului de a slăbi în mod deliberat Curtea Supremă, informează dpa.

Reformele vizează să acorde Parlamentului puterea de a anula deciziile Curţii Supreme cu majoritate simplă. De asemenea, politicienilor li se va acorda mai multă influenţă în numirea judecătorilor.

ADVERTISING

Opozanţii văd în aceste planuri o ameninţare la adresa separaţiei democratice a puterilor în stat. Ei se tem, de asemenea, că reformele i-ar putea permite prim-ministrului Benjamin Netanyahu să scape de condamnare în procesul pentru corupţie care îi este intentat.

În absenţa unei Constituţii scrise, Curtea Supremă joacă un rol special în susţinerea statului de drept şi a drepturilor omului. Cu toate acestea, actualul guvern religios de extremă dreaptă susţine că instanţa exercită în prezent prea multă influenţă politică.

ADVERTISING

La Tel Aviv, demonstranţii s-au adunat în centrul oraşului, mulţi fluturând steaguri şi purtând pancarte pe care scria "Israelul nu trebuie să devină o dictatură" sau cerând sprijin din partea comunităţii internaţionale şi scandând "Biden, Macron, ajutaţi-ne".



Proteste au avut loc şi la Ierusalim, Haifa şi Beersheva.

Prima lectură în parlament a acestei reforme controversate este programată să aibă loc luni, deşi ar putea fi amânată. Ar fi un prim indiciu al efectului acestor proteste susținute.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇