Protest față de reținerea lui Boiko Borisov: Susținătorii săi au a cerut demisia guvernului bulgar

Protest față de reținerea lui Boiko Borisov: Susținătorii săi au a cerut demisia guvernului bulgar

Membri şi susţinători ai partidului de opoziţie GERB, precum şi parlamentari GERB UDF s-au adunat vineri pentru a protesta în faţa clădirii Consiliului de Miniştri din Sofia, după ce liderul GERB şi fost prim-ministru al Bulgariei Boiko Borisov a fost reţinut de poliţie împreună cu alţi membri ai formaţiunii.

Protestatarii cereau eliberarea imediată a lui Borisov şi acuzau Ministerul de Interne de fapte arbitrare ale poliţiei, relatează agenţia BTA, preluată de Agerpres.

Mulţimea a scandat numele acestuia şi a cerut demisia actualului guvern. Poliţia a izolat zona.

ADVERTISING

Anterior, activiştii care îl susţin pe Borisov s-au adunat în faţa Direcţiei Generale a Poliţiei Naţionale, unde Borisov şi-a petrecut noaptea.

Vicepreşedintele GERB Tomislav Doncev a declarat în faţa protestatarilor: "Să se permită arestarea unui lider al opoziţiei este mai greu de imaginat decât arestarea prim-ministrului. Vocea care trebuie să pună întrebările incomode, care trebuie să găsească defecte ale puterii, este în arest. Este aceasta o democraţie? Suntem astăzi aici pentru a arăta că nu ne este frică. Cu cât ne lovesc mai mult, cu atât vom deveni mai puternici".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Doncev consideră că arestarea lui Borisov este o modalitate de a lupta împotriva opoziţiei. Potrivit acestuia, Ministerul de Interne este folosit de coaliţia la putere pentru "scheme politice subtile".

Fostul ministru al culturii Vejdi Raşidov a remarcat că Borisov este anchetat şi depune mărturie deja de un an şi nu au fost găsite probe împotriva lui.

Fostul premier al Bugariei a fost reținut joi seară în urma unei operațiuni a poliției, într-o anchetă ce are legătură cu probe oferite de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. Acesta a fost eliberat ulterior, vineri, împreună cu fostul ministru al Finanțelor, Vladislav Goranov și o a treia persoană implicată în dosar.

ADVERTISING

Boiko Borisov: Sunt îngrijorat că m-ar putea ucide data viitoare

„A fost brutal şi răutăcios, ne-am întors la comunism”, a declarat Boiko Borisov, după ce a fost eliberat, adăugând că nu a fost pus sub acuzare.

„Au intrat în casa mea în timp ce luam cina. Nu au găsit nimic şi când am crezut că pleacă, mi-au spus, stânjeniţi: ‘Trebuie să vă arestăm’”, a declarat politicianul în vârstă de 62 de ani, pentru presa locală.

„Sunt îngrijorat că m-ar putea ucide data viitoare”, le-a spus Borisov reporterilor.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii, Desislava Petrova, a explicat că, în acest moment, nu există probe pe baza cărora să poată fi formulate acuzații de încălcare a legii și, în consecință, nu mai poate fi prelungită reținerea lui Borisov.

Ancheta va continua cu scopul strângerii de probe pentru rechizitoriu, a adăugat Petrova.

Avocatul lui Borisov, Menko Menkov, a denunţat o decizie „arbitrară”.

Care sunt acuzațiile care i se aduc lui Boiko Borisov

Fostul prim-ministru bulgar Boiko Borisov a fost reţinut sub suspiciunea de extorcare şi nu pentru folosire abuzivă de fonduri ale Uniunii Europene, aşa cum s-a raportat anterior, au anunţat vineri procurori la Sofia.

Procurorul şef al Parchetului European, Laura Kovesi, a vizitat Sofia miercuri şi joi. În timpul vizitei, ea a spus că există dovezi pentru 120 de cazuri de folosire abuzivă a fondurilor UE în Bulgaria.

Borisov a ocupat funcţia de prim-ministru ca şef al partidului conservator GERB pentru trei perioade, între 2009 şi anul trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇