Mii de bulgari protestează violent la adresa Guvernului Borisov: S-a aruncat cu ouă și mere spre clădirea Parlamentului (Foto&Video)

Mii de bulgari protestează violent la adresa Guvernului Borisov:  S-a aruncat cu ouă și mere spre clădirea Parlamentului (Foto&Video)

Mii de manifestanţi s-au adunat, miercuri, în faţa Parlamentului de la Sofia, cerând demisia premierului Boiko Borisov, în cadrul unuia din cele mai mari proteste din seria care continuă în Bulgaria de două luni.

Între protestatari şi poliţie au izbucnit ciocniri; forţele de ordine au folosit spray-uri iritante şi au arestat mai mulţi demonstranţi. Din mulţime s-a aruncat cu ouă, mere şi gunoaie spre clădirea Parlamentului, arată Reuters.

ADVERTISING

Manifestanţii au zguduit vehicule ale poliţiei, iar circa 20 de agenţi au fost afectaţi de o substanţă necunoscută lansată împotriva lor, a afirmat şeful Poliţiei din Sofia, Gheorghi Hagiev.

Marea Revoltă Naţională

Protestul a avut loc cu ocazia primei şedinţe din sesiunea parlamentară, după vacanţa de vară a deputaţilor. Protestatarii au afirmat că este vorba de 'Marea Revoltă Naţională' ca reacţie la intenţia Guvernului de a redacta o nouă Constituţie.

Ei l-au acuzat pe Borisov, care exercită al treilea mandat de prim-ministru, că nu a reuşit să combată corupţia care subminează statul de drept din cea mai săracă ţară a Uniunii Europene.

ADVERTISING

Preşedintele Rumen Radev a cerut în Parlament demisia lui Borisov şi a Guvernului de centru-dreapta condus de acesta şi a făcut apel la deputaţi să respingă proiectul de revizuire a Constituţiei. ”Nu lipsa unei noi Constituţii a scos lumea în stradă, ci lipsa de moralitate a conducerii, eroziunea statului şi corupţia”, a susţinut şeful statului.

În ce condiții ar demisiona Borisov

Borisov a promis că va demisiona dacă Parlamentul aprobă solicitarea sa de alegere a unei adunări naţionale constituante, însă - apreciază Reuters - nu va dispune de suficiente voturi pentru acest plan respins atât de protestatari, cât şi de partidele de opoziţie, ca o tentativă de prelungire a mandatului premierului.

ADVERTISING

Conform organizaţiei neguvernamentale Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană şi nu a reuşit până acum să condamne pentru corupţie niciun oficial de rang înalt. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇