Sindicatele din industria aluminiului protestează la Guvern: ”Sute de oameni vor intra în șomaj tehnic”

Sindicatele din industria aluminiului protestează la Guvern: ”Sute de oameni vor intra în șomaj tehnic”

Mai multe sindicate ale lucrătorilor din industria metalurgică, printre care și cele din SC ALRO SA, protestează vineri în faţa Guvernului. Oamenii sunt nemulțumiţi că marile companii din domeniu nu vor beneficia de plafonarea preţurilor la energie, asumată de Executiv, ceea ce va trimite sute de angajați în șomaj tehnic.

Protestatarii s-au strâns în Piața Victoriei, unde scandează și suflă în vuvuzele pentru a atrage atenția Executivului.

”Ne-am reîntors după 10 zile la Guvern pentru a protesta, fiindcă nu au luat măsurile necesare și pentru marii consumatori de energie. Au spus că acești consumatori, printre care ne numărăm si noi, au primit sprijin de la stat, dar nu este adevărat, pentru că acești bani sunt bani returnați, pe care ALRO i-a plătit pentru certificatele CO2 (...)

ADVERTISING

Din cele cinci hale de electroliză care au fost în funcțiune, două au fost închise total, urmează a treia. Asta înseamnă 60% din capacitate închisă. De săptămâna viitoare, zeci, sute de oameni vor fi trimiși în șomaj tehnic.

Vina nu aparține sindicatelor și conducerii ALRO, ci Guvernului, întrucât măsurile care trebuiau luate nu s-au luat. Specula energiei e în floare, noi am solicitat plafonarea (...)

La noi, 55% din costuri înseamnă energie electrică”, a spus, printre altele, unul dintre liderii de sindicat prezenți la protest, anunțând că, dacă nici de data asta Guvernul nu reacționează, săptămâna viitoare mitingul va fi organizat la Cotroceni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Protestul este programat să se desfăşoare între orele 11:00 şi 13:00, la acesta urmând să participe membri din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, afiliate la Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, dar şi reprezentanţi ai Sindicatului Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatului Alum Tulcea, afiliate la Federaţia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă, informează Agerpres.

"Principalul motiv este faptul că prin ordonanţa de urgenţă din data de 25.01.2022 (...) se exceptează de la plafonarea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru intervalul 01.02 - 31.03.2022 clienţii non-casnici care au primit ajutor de stat.

ADVERTISING

"În consecinţă, până la 10.02.2022, este în derulare închiderea totală a Halei 8 de Electroliza, dupa ce Hala 9 a fost deja oprită, urmând Hala 7. După aceste opriri de capacitate, sute de salariaţi, începând cu data de 15.02.2022, vor fi trimişi în şomaj tehnic.”, explică sindicaliştii.

Sindicatele solicită Guvernului "să limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel puţin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani), precum şi interzicerea exportului de energie electrică şi distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici".

Proteste similare au avut loc în ultimele săptămâni şi în alte oraşe, la sediile companiilor din domeniu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇