Președintele Alro Slatina: Dacă nu construim noi centrale, prețul energiei electrice se va tripla

Președintele Alro Slatina: Dacă nu construim noi centrale, prețul energiei electrice se va tripla
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele consiliului de administrație al Alro Slatina – cel mai mare consumator de energie electrică din România – susține că prețul curentului se va tripla în umătorii ani, dacă autoritățile nu vor încuraja construirea unor noi centrale de producție.

Alro Slatina este singurul producător de aluminiu din România și unul dintre cei mai mari din Europa. Capacitatea sa anuală de producție este de circa 260.000 de tone. E deținut de Vimetco (compania miliardarului rus Vitali Matsitski) și de Fondul Proprietatea (care are 10% din acțiuni).

Pentru a produce aluminiu, Alro are nevoie de cantități uriașe de energie electrică.

ADVERTISING

Într-un interviu acordat Agerpres, Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, a precizat că în 2020, cheltuiala cu această energie electrică necesară s-a ridicat la 300 de milioane de euro.

Momentan, susține managerul citat, prețul curentului nu e neapărat o mare problemă. Dar ar putea deveni în curând, din cauză că, în România, piața de energie este imprevizibilă și nu se investește în noi capacități de producție.

Spre exemplu, deși cumpără în permanență multă energie, compania susține că nu poate încheia contracte pe termen lung, din cauza că legislația nu e destul de clară. Așa că ia ”inclusiv cu ora”.

ADVERTISING

”Este o mare problemă aceasta cu imposibilitatea de a încheia contracte pe termen lung şi nu se ştie ce doreşte ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) să facă.

Nu există nicio oprelişte din partea Comisiei Europene şi eu nu înţeleg ce se mai aşteaptă, nu mi-e clar. Este ceva natural să ai un contract pe termen lung, pentru predictibilitate.

În plus, orice finanţator cere contract pe termen lung pentru energie. Nu le avem? Nu se vor face investiţii. Nu se vor face investiţii? Centralele de azi vor deveni din ce în ce mai vechi şi vor fi închise.

Spre exemplu, din vreo 3.700 de MW pe cărbune, 2.500 de MW s-a luat deja decizia să fie închişi.

ADVERTISING

Mi se pare corect planul Guvernului de a pune în loc centrale pe gaz. Pentru că, dacă nu le punem repede în loc, vom avea un dezechilibru atât de mare în sectorul energetic naţional încât o să vedem preţuri de trei ori mai mari decât sunt astăzi.

O să ajungem la nişte preţuri, poate nu chiar ca în Texas, dar cu siguranţă nesustenabile chiar şi pentru consumatorii casnici, nu mai vorbim de industrie. Pentru că nu avem suficiente interconectări să ne echilibrăm din import, importurile sunt limitate.

Situaţia este destul de dramatică”, a precizat Marian Năstase.

Dacă scenariul descris de președintele Consiliului de administrație al Alro Slatina ar deveni realitate, cel mai mult ar avea de pierdut oamenii de rând.

Pe de o parte, facturile la curent ar crește. În plus, dacă un agent economic – cum ar fi o brutărie, spre exemplu - va cumpăra curentul mai scump, atunci va majora și prețurile produselor. Așa că tot oamenii vor suporta scumpirea.

Deja – în ciuda eforturilor de a produce – când e foarte ger și e nevoie de multă energie electrică (adică în perioadele numite ”vârfuri de consum”) - România importă energie.

Marea problemă este că, spre deosebire de gaze, care pot fi înmagazine, energia electrică nu se poate stoca ușor și nici la prețuri accetabile. Așa că e mai greu de menținut un preț echitabil al curentului, în comparație cu prețul gazelor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇