Procurorii explică de ce l-au lăsat liber pe bărbatul care a agresat sexual o polițistă, în Gara de Nord. Sindicaliștii se revoltă

Procurorii explică de ce l-au lăsat liber pe bărbatul care a agresat sexual o polițistă, în Gara de Nord. Sindicaliștii se revoltă

Un bărbat acuzat că ar fi agresat sexual o poliţistă în Gara de Nord din Capitală a fost lăsat în libertate din cauza unor vicii de procedură, susţine Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Este vorba despre faptul că individului nu i s-ar fi adus la cunoştinţă motivele luării măsurii preventive şi nici drepturile pe care le deţinea în calitate de persoană reţinută.

În plus, procurorul arată că a apreciat că, deşi faptele de care este acuzat inculpatul prezintă un grad de pericol social abstract ridicat, reflectat în limitele de pedeapsă mari, în concret "fapta posedă un grad de pericol social mult mai redus, prin raportare la modul de derulare a contactului fizic dintre inculpat şi persoana vătămată".

În comunicatul Parchetului se arată, de asemenea, că procurorul a ţinut cont şi de faptul că bărbatul nu are antecedente penale şi ”nu face parte dintr-un mediu predispus la comiterea de infracţiuni”.

ADVERTISING

Pe de altă parte, s-a reţinut că bărbatul a avut o conduită procesuală corespunzătoare, recunoscând în integralitate acuzaţiile, prezentând totodată "o atitudine de regret, punând faptele pe seama consumului exagerat de alcool".

Ce s-a întâmplat la Gara de Nord

În Vinerea Mare, pe 14 aprilie, poliţiştii au fost sesizaţi de o femeie - agent de poliţie, care a acuzat un bărbat că ar fi atins-o în zona intimă, iar ulterior ar fi ameninţat-o cu acte de violenţă fizică.

Totul s-a petrecut în jurul orei 10:20, în incinta Gării de Nord din Bucureşti, în faţa farmaciei situate în zona centrală.

Poliţia Transporturi Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale pentru agresiune sexuală şi ameninţare. În plus, tot Biroul de Poliţie Transporturi Feroviare Gara de Nord a dispus reţinerea suspectului pe o durată de 24 de ore. Dar măsura reţinerii a fost infirmată, din oficiu, de către procuror.

ADVERTISING

Aşa că suspectul a fost lăsat liber.

Explicaţiile Parchetului

"Raportat la situaţia de fapt reţinută în actul de inculpare, modalitatea concretă de săvârşire şi circumstanţele personale ale inculpatului, procurorul de caz a apreciat că nu se impune luarea unei măsuri preventive privative sau restrictive de libertate.

Astfel, în urma exercitării activităţii de supraveghere a urmăririi penale, procurorul de caz a dispus revocarea măsurii reţinerii dispuse faţă de suspect, constatând vicii de procedură, respectiv că suspectului nu i s-au adus la cunoştinţă motivele luării măsurii preventive şi nici drepturile pe care le deţinea în calitate de persoană reţinută", arată anchetatorii.

Analizând oportunitatea dispunerii în cauză a unei măsuri preventive privative de libertate, procurorul arată că a apreciat că, deşi faptele de care este acuzat inculpatul prezintă un grad de pericol social abstract ridicat, reflectat în limitele de pedeapsă mari, în concret "fapta posedă un grad de pericol social mult mai redus, prin raportare la modul de derulare a contactului fizic dintre inculpat şi persoana vătămată".

ADVERTISING

Totodată, arată Parchetul, s-a reţinut că bărbatul a avut o conduită procesuală corespunzătoare, recunoscând în integralitate acuzaţiile, prezentând totodată "o atitudine de regret, punând faptele pe seama consumului exagerat de alcool, iar procurorul a avut în vedere şi circumstanţele personale ale acestuia, respectiv că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale şi nu face parte dintr-un mediu predispus la comiterea de infracţiuni".

"Prin raportare la circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, procurorul a apreciat că privarea de libertate a inculpatului nu este necesară, în această fază procesuală, pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică", se menţionează în comunicat.

EUROPOL acuză

Decizia ca bărbatul să fie lăsat în libertate a provocat nemulţumirea sindicaliştilor din Poliţie. Aceştia au reacţionat făcând public acest caz şi arătând că faptele întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj.

”La acest moment înţelegem că bărbatul este cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de agresiune sexuală şi ameninţare, cu toate că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj.

Este incredibil cu câtă uşurinţă tratează procurorii astfel de fapte care sunt de natură a încuraja comportamentele unor indivizi cu comportamente deviante.

În statul «de drepţi» al anului 2023, procurorii consideră că ameninţarea adresată unui poliţist, în cazul prezentat, nu se află în legătură directă cu exercitarea atribuţiilor de serviciu”, au remarcat sindicaliştii.

Ei au subliniat că acest lucru se întâmplă în contextul în care pentru ameninţarea adresată unui judecător aflat în timpul liber, prin intermediul unei scrisori transmise prin fax, în timp record s-a dispus arestarea preventivă a autorului în vârstă de 70 de ani.

”Reprezentanţii Sindicatului EUROPOL, prin avocaţi, vor interveni în prezenta cauză pentru schimbarea încadrării juridice a faptei. Nu putem să nu ne întrebăm cum ar fi reacţionat acelaşi procuror dacă în cauză era vorba despre o judecătoare şi nu o poliţistă”, au mai transmis reprezentanţii sindicatului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇