Prizonierii din Azovstal vor fi judecați de un tribunal al separatiștilor din Donețk

Prizonierii din Azovstal vor fi judecați de un tribunal al separatiștilor din Donețk

Toți luptătorii care au apărat oțelăria din Mariupol și care s-au predat se află acum pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk, unde vor fi judecați, a anunțat liderul separatiștilor proruși, Denis Puşilin.

„Prizonierii din Azovstal sunt ținuți în Republica Populară Donețk. În teritoriul republicii se va organiza un tribunal internațional. Se lucrează acum la statutul tribunalului”, a declarat Puşilin, pentru agenția de presă Interfax.

Timp de două luni, combinatul Azovstal a fost ultimul cuib al rezistenței armatei ucrainene în Mariupol, oraș ocupat de trupele ruse. Soldații ucraineni au început să părăsească oțelăria pe 16 mai, iar Rusia a anunțat că aceștia au fost luați prizonieri, în timp ce Kievul a numit predarea lor "o operațiune de salvare", promițând că aceștia vor fi duși pe teritoriul aflat sub controlul său, notează Meduza.

ADVERTISING

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 20 mai că Azovstal și Mariupol se află sub controlul deplin al trupelor ruse.

Potrivit agenției Interfax, 2.439 de membri ai Regimentului Azov și militari ai armatei ucrainene s-au predat. Răniții au fost duși la un spital din orașul Novoazovsk, iar ceilalți au fost duși în satul Elenovka, ambele localități fiind situate în Republica Populară Donețk.

Comitetul de Anchetă al Rusiei a anunțat că prizonierii de la Azovstal vor fi interogați.

Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Viaceslav Volodin, a cerut interzicerea unui schimb de prizonieri cu Ucraina în care să fie implicați luptătorii din Azovstal. El a spus că aceștia sunt "criminali naziști" care trebuie judecați.

ADVERTISING

Ziua 89 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇