Prințul Paul rămâne în arest. Instanța din Malta i-a respins cererea de eliberare

Prințul Paul rămâne în arest. Instanța din Malta i-a respins cererea de eliberare

Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că prințul Paul Philippe al României rămâne în arest, după ce Curtea Constituţională a Maltei i-a respins cererea de eliberare.

„Curtea Constituţională a Maltei a respins o nouă solicitare a lui Paul-Philippe al României de a fi eliberat. Acesta rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare, adică 17 iunie”, a precizat Ministerul Justiţiei.

Pe 20 mai, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţa că o instanţă din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe în România, precizând că, din punctul de vedere al MJ, legislaţia Uniunii Europene în materia mandatului european de arestare "nu este aplicată corespunzător".

ADVERTISING

"Instanţa de executare - Curtea de Apel Braşov - va face o adresă oficială către Parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul Parchetului din Franţa. Statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară", spunea Alina Gorghiu, într-un comunicat de presă.

Ministrul reamintea că judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare şi anume să spună dacă în cazul predării lui Paul al României este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare (MEA).

ADVERTISING

Potrivit ministrului, primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie.

În vârstă de 75 de ani, Paul-Philippe al Romaniei a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea.

În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România, iar avocatul lui Paul al României a invocat, între altele, acest argument atunci când a pledat împotriva extrădării sale.

ADVERTISING

Prinţul Paul a venit luna trecută în Malta pentru o conferinţă şi a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇