Curtea de Apel din Paris a refuzat extrădarea prințului Paul. Surse: Motivul ține de completul de judecată din România

Curtea de Apel din Paris a refuzat extrădarea prințului Paul. Surse: Motivul ține de completul de judecată din România

Curtea de Apel din Paris a refuzat miercuri să-l predea Bucureştiului pe Paul Philippe al României, pentru a executa o condamnare definitivă la închisoare decisă de instanţa din România.

Camera pentru extrădări a Curţii de Apel din Paris a refuzat predarea.

Reprezentantul parchetului francez a anunţat că va face recurs.

Curtea de Apel de la Paris a invocat compunerea nelegală a completului de judecată din România (care l-a condamnat în 2020), au precizat surse judiciare, pentru News.ro. Mai exact faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie.

ADVERTISING

Aceasta poate fi considerată o imixtiune în procedura de judecată a instanţelor din ţara noastră, mai precizează sursele judiciare, care susţin că instanţa franceză şi-a depăşit flagrant competenţele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare.

Sursele respective mai spun că elementul straniu din această soluţie este faptul că pare a fi o rejudecare a cauzei de către instanţele din Franţa. Acesta este atributul exclusiv al instanţei naţionale.

Îmbrăcat într-un palton negru, costum albastru şi cămaşă mov, Paul Philipe Al Romaniei, cunoscut ca Paul de România, 75 de ani, a primit decizia cu un zâmbet, conform relatării AFP.

Paul Philipe Al Romaniei a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

ADVERTISING

În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

El a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române.

Potrivit Ministerului Justiţiei din România, instanţa din Franţa e competentă să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate.

Tatăl său, Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, a fost considerat fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său mai mic, Mihai I.

Paul Philippe, cu cetăţenie franceză, britanică şi română, nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai, ultimul rege al României, care a murit în 2017.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇