Fugarul Ionel Arsene sesizează CEDO pentru a scăpa de extrădarea în România

Fugarul Ionel Arsene sesizează CEDO pentru a scăpa de extrădarea în România

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că avocaţii lui Ionel Arsene (baronul PSD condamnat definitiv pentru corupţie) au sesizat CEDO, pe motiv că în România i-ar fi fost încălcat dreptul la viaţă.

„Magistratul de legătură cu Italia de la Ministerului Justiţiei mi-a adus la cunoştinţă că avocaţii condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO, pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 şi 4 din CEDO).

Ministerul Justiţiei şi ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanţa italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidenţiem condiţiile la standardele europene din penitenciar”, a precizat Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

ADVERTISING

În acelaşi timp, condamnatul fugar Ionel Arsene şi echipa sa de avocaţi au formulat o cerere de suspendare a predării şi dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică. Instanţa din Italia va decide, joi, şi cu privire la această solicitare.

„Menţionez că statul român continuă procedurile pentru predarea condamnatului fugar Ionel Arsene şi pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanţei din Italia”, a completat Gorghiu.

Ionel Arsene, 51 de ani, fost deputat PSD şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a fost condamnat definitiv pentru trafic de influenţă, în martie, la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare. În 27 martie, a fost dat în urmărire, iar pe 13 octombrie, Alina Gorghiu a anunţat că la Curtea de Apel din Bari a fost decisă predarea sa autorităţilor din România, hotărârea nefiind definitivă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avocaţii lui din Italia au susţinut, marţi, că Arsene nu poate fi extrădat, deoarece „prezintă o stare clinică ce îndeplineşte cele cinci criterii de diagnostic pentru Tulburare Depresivă Majoră de natură severă cu caracteristici melancolice”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇