Cum îl apără avocații pe baronul Arsene: Dacă ar fi extrădat în România, e pericol de sinucidere

Cum îl apără avocații pe baronul Arsene: Dacă ar fi extrădat în România, e pericol de sinucidere

Cazul juridic al lui Ionel Arsene a ajuns în instanţa italiană pentru a se judeca extrădarea.

Avocaţii baronului PSD de Neamţ susţin că Arsene nu poate fi extrădat, deoarece „prezintă o stare clinică ce îndeplineşte cele cinci criterii de diagnostic pentru Tulburare Depresivă Majoră de natură severă cu caracteristici melancolice”.

În plus, fiind rezident în Italia de mai bine de cinci ani, nu poate fi extrădat.

Amintim că fostul deputat şi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ a fost condamnat în 10 martie la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă. Potrivit DNA, el ar fi cerut mită de peste 3 milioane de lei de la un om de afaceri.

ADVERTISING

Avocaţii Alfredo Gaito şi Mario Antinucci îl reprezintă pe Arsene în instanţa italiană, scrie Corriere della Calabria.

Potrivit acestora, Arsene suferă de patologii grave, inclusiv de natură neuropsihiatrică, iar acest lucru a fost constatat şi documentat de consultanţii apărării, dr. Nicolò Falchi Delitala - neuropsihiatru la Spitalul Sfântul Ioan din Roma, dr. Roberta Russo - psiholog criminalist din Roma specializat în observarea ştiinţifică şi tratamentul în circuitele penitenciare, dr. Gian Francesco Mureddu - cardiolog specialist la Spitalul Sfântul Ioan din Roma.

„Cu toate acestea”, subliniază avocaţii, efectuarea unei expertize „este ignorată de Curtea de Apel din Bari, deşi erau îndeplinite cerinţele legale”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Curtea de Apel din Bari a dedus sumar depunerea rapoartelor psihiatrice de către dr. Nicolò Falchi Delitala: „... În timpul procesului amânat, în interesul inculpatului, a depus rapoarte psihiatrice, cu documentaţia sanitară anexată, emise de o structură publică (A.S.L. R.M. 2), din care a rezultat că, din cauza procesului la care a fost supus în România şi pe care l-a considerat nedrept, Ionel Arsene prezintă o stare clinică ce îndeplineşte cele cinci criterii de diagnostic pentru Tulburare Depresivă Majoră de natură severă cu caracteristici melancolice conform DSM5 - TR 2022 şi prezintă un risc ridicat de suicid, în cazul în care cererea de predare va fi admisă (...) ... Riscul de sinucidere este foarte ridicat şi ar creşte exponenţial în cazul extrădării”.

ADVERTISING

În continuare, hotărârea spune că „starea de sănătate a lui Ionel Arsene, aşa cum este documentată, va fi protejată de sistemul de sănătate al statului membru emitent, acesta din urmă dând asigurări în acest sens prin informaţiile menţionate mai sus, din care rezultă că unităţile penitenciare implicate garantează îngrijirea, inclusiv psihiatrică, a deţinuţilor”.

Curtea de Apel din Bari - conform avocaţilor lui Arsene - nu a făcut decât să afirme existenţa asistenţei medicale în închisorile din România, dar a ignorat complet ceea ce consultanţii au indicat cu privire la riscul de sinucidere în caz de predare.

Mai mult, documentaţia produsă de apărare cu privire la situaţia penitenciarelor româneşti şi la gestionarea asistenţei medicale, complet ignorată de către Curte, indică serioase îndoieli asupra tratamentului în penitenciar pentru cei predaţi, arătând cum România nu este deloc un model de bune practici în penitenciare, deci se încalcă articolelor 2 şi 3 Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, privind dreptul la viaţă şi interzicerea torturii.

Potrivit jurnaliştilor de la Corriere della Calabria, „odată ce au fost stabilite toate premisele care legitimează predarea, precum şi absenţa oricărui motiv de refuz în temeiul articolelor 18 şi 18-bis din Legea nr. 69 pe 2005, Curtea de Apel ar fi trebuit să evalueze eventuala existenţă a unei situaţii de boală gravă a persoanei solicitate, precum şi a unor "motive serioase şi dovedite de a crede că [predarea] ar expune persoana în cauză la un risc real de reducere semnificativă a speranţei sale de viaţă sau de deteriorare rapidă, semnificativă şi ireparabilă a stării sale de sănătate" (Curtea de Justiţie, hotărârea E. D.L. 2022)”.

Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, a fost condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă. În 27 martie, a fost dat în urmărire, iar în 13 octombrie, Ministrul Justiţiei a anunţat că la Curtea de Apel din Bari a fost decisă predarea sa autorităţilor din România, hotărârea nefiind definitivă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇