Primele greve din 2024: Țările din Europa cu zboruri și trenuri anulate în luna ianuarie

Primele greve din 2024: Țările din Europa cu zboruri și trenuri anulate în luna ianuarie

Grevele au fost la ordinea zilei în Europa anul trecut și vor continua și în 2024. Mai multe acțiuni de protest ale sindicaliștilor din transporturi vor perturba în ianuarie zborurile și circulația trenurilor în câteva țări de pe continent.

Călătoriile sunt planificate de multe ori cu luni înainte, altele apar în ultimul moment, iar înmulțirea grevelor din transporturi încurcă multe planuri, așa că a devenit obligatoriu să te informezi temeinic înainte de a face rezervări și de a porni la drum pentru a evita surprizele neplăcute.

Primele greve din transporturi încep încă din ianuarie, iar Euronews prezintă tabloul complet al zonelor în care sunt așteptate perturbări ale traficului.

ADVERTISING

Spania: Greve pe aeroporturi

Personalul de la sol al companiei Iberia va intra în grevă, conform anunțului făcut înainte de Anul Nou, întrucât nu s-a ajuns la un acord de stingere a conflictului de muncă. Salariații sunt nemulțumiți că vor fi externalizați către alte companii și cer îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Angajații vor înceta lucrul în perioada 5-8 ianuarie, iar activitatea va fi afectată pe toate cele 29 de aeroporturi unde operează compania Iberia, inclusiv Barajas (Madrid), El Prat (Barcelona) și cele din Palma de Mallorca, Sevilla și Valencia.

Până acum, au fost anulate 444 de curse Iberia, Iberia Express și Air Nostrum pentru intervalul care coincide cu Boboteaza. Pasagerilor le vor fi oferite zboruri alternative.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Grevele ar putea afecta și zborurile altor companii din grupul IAG, inclusiv British Airways, Level, Aer Lingus și Vueling.

Pe aeroportul din Alicante-Elche este deja grevă, personalul companiei private de securitate Ilunion Seguridad protestând din cauza condițiilor de muncă și a salariilor. Greva a început pe 1 ianuarie, iar angajații opresc activitatea de două ori pe zi, în intervalele orare 8:45-9:45 și 18:00-19:00. Greva care se va încheia pe 14 ianuarie afectează controalele de securitate și preluarea bagajelor.

Marea Britanie: Greve la metroul londonez

Circulația metroului din Londra va fi dată peste cap la începutul acestui an, angajații pregătind declanșarea unei greve de șapte zile. Între 5 și 12 ianuarie, lucrătorii din diferite departamente vor opri activitatea în zile diferite, ceea ce va provoca cu siguranță haos în rețeaua de transport subteran a capitalei Angliei.

ADVERTISING

Impactul maxim este așteptat în intervalul 8-10 ianuarie, când cele mai multe stații vor avea personal insuficient.

Portugalia: Trenurile se opresc

Angajații din transportul feroviar au făcut grevă pe 2 ianuarie și continuă protestul joi, 4 ianuarie, însă e de așteptat să provoace perturbări ale traficului și pe 5 ianuarie.

Mai mult de jumătate din trenuri au fost anulate din cauza grevelor, însă activitatea continuă la nivelul minim prevăzut de lege.

Germania: Mecanicii de locomotivă trag sirena

Mecanicii de locomotivă din Germania au un conflict mai vechi cu conducerea companiei feroviare Deutsche Bahn asupra condițiilor de muncă și a salariilor.

Uniunea germană mecanicilor de locomotivă (GDL) a declanșat în decembrie o grevă de avertisment, iar Deutsche Bahn a acuzat sindicatul de conflict de interese, susținând că acționează ca angajator și sindicat în același timp după ce a înființat o cooperativă de lucrători temporari. Cazul a ajuns în instanță, iar dacă tribunalul va considera acuzațiile reale, GDL va pierde dreptul de a încheia contracte colective cu companiile feroviare private.

Până atunci, grevele vor lovi serios traficul feroviar din Germania luna aceasta. O grevă de cinci zile a fost deja anunțată pentru perioada 7-11 ianuarie și va afecta activitatea companiilor Deutsche Bahn și S-Bahn.

Franța: Feroviarii se pregătesc să oprească trenurile

Sindicatele feroviare SudRail și CGT des Cheminots au căzut de acord să nu facă grevă de Crăciun și Anul Nou. Cu toate acestea, sunt șanse mari să se organizeze proteste sindicale în ianuarie, din cauza conflictului privind salariile. Conflictul de muncă încă nu a fost soluționat, dar negocierile continuă.

T.D,


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇