Prima ţară din Europa de Est care legalizează căsătoria gay, precum şi adopţia

Prima ţară din Europa de Est care legalizează căsătoria gay, precum şi adopţia

Parlamentul sloven a adoptat, marţi, un amendament prin care devine prima ţară din Europa de Est care legalizează căsătoria cuplurilor de acelaşi sex, precum şi adopţia.

Modificarea dreptului familiei a fost votată de 48 de deputaţi, 29 de parlamentari au votat împotrivă şi unul s-a abţinut, relatează AFP.

Slovenia este prima ţară fost comunistă care a ratificat această reformă în Europa. Majoritatea vecinilor săi interzic uniunile civile sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

În Ungaria, discuţiile despre homosexualitate în faţa minorilor sunt chiar amendate din vara lui 2021.

ADVERTISING

În iulie, cea mai înaltă instanţă a decis că legea care definea căsătoria ca fiind singura uniune a unui bărbat şi a unei femei discrimina cuplurile de homosexuali şi lesbiene. Articolele au fost suspendate şi instanţa a ordonat Parlamentului să modifice textul în termen de şase luni.

”Cu aceste amendamente, recunoaştem drepturile pentru cuplurile de acelaşi sex pe care ar fi trebuit să le aibă de mult timp”, le-a spus secretarul de stat Simon Maljevac parlamentarilor atunci când a prezentat amendamentul.

ADVERTISING

Principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat Sloven (SDS), a criticat decizia Curţii şi a organizat mai multe mitinguri ale oponenţilor.

”Cei mai buni taţi nu vor înlocui niciodată o mamă şi nici invers”, a spus preşedintele grupului parlamentar SDS, Alenka Jeraj, în deschiderea dezbaterilor.

Slovenia se alătură celor 17 ţări de pe continent care au legalizat deja căsătoria între persoanele de acelaşi sex.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇