Prima femeie executată în SUA, după aproape 70 de ani

Prima femeie executată în SUA, după aproape 70 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul federal american a executat-o, miercuri dimineaţă, pe singura femeie aflată pe ‘culoarul morţii’, după ce Curtea Supremă a înlăturat ultimul obstacol, respingând ultimul recurs depus de avocaţi.

Lisa Montgomery este prima femeie executată în SUA începând din 1953.

Ea a fost declarată decedată miercuri, la ora locală 1:31 (06:31 GMT), potrivit unui comunicat al Biroului federal al închisorilor, citat de Reuters.

Mai multe acţiuni au fost înaintate în instanţe federale pentru a se stabili dacă starea de sănătate mintală a femeii era compatibilă cu pedeapsa capitală.

ADVERTISING

Lisa Montgomery, în vârstă de 52 de ani, fusese programată să fie executată prin injecţie letală cu pentobarbital, la închisoarea din Terre Haute, statul Indiana.

A răpit și ucis o femeie gravidă

Ea fusese condamnată în 2007 în statul Missouri pentru răpirea şi strangularea unei tinere însărcinate, Bobbie Jo Stinnett, căreia îi extrăsese ulterior din pântec fătul de opt luni. Copilul a supravieţuit.

Avocaţii Lisei Montgomery au cerut săptămâna trecută clemenţa preşedintelui Trump, argumentând că femeia a comis crima după o copilărie în care fusese abuzată şi violată în mod repetat de tatăl ei vitreg şi prieteni ai acestuia. Avocaţii au cerut comutarea pedepsei în închisoare pe viaţă.

ADVERTISING

Execuţia Lisei Montgomery a fost una dintre cele trei programate de Departamentul american al Justiţiei să aibă loc în ultima săptămână întreagă de preşedinţie a lui Donald Trump.

Alte două execuţii, programate pentru joi şi vineri, au fost amânate, cel puţin deocamdată, de un judecător federal de la Washington, pentru a le permite condamnaţilor să se refacă după COVID-19.

Lisa Montgomery, the first woman to be executed by the US government in nearly 70 years | DW News

Execuţiile federale au fost întrerupte timp de 17 ani şi doar trei bărbaţi fuseseră executaţi de guvernul federal începând din 1963 până când această practică a fost reluată anul trecut sub preşedintele Trump, un susţinător deschis al pedepsei capitale încă cu mult înainte de intrarea sa în politică

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇