Premieră după decizia CCR: Instanţa a anulat o amendă pentru nepurtarea măştii

Premieră după decizia CCR: Instanţa a anulat o amendă pentru nepurtarea măştii

Instanţa a dat o primă decizie de anulare a unei amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție, după ce Curtea Constituțională a invalidat OUG care impune această obligativitate.

Astfel, Judecătoria Sectorului 1 a anulat amenda de 500 de lei primită de bucureștean pentru că nu purta mască în timp ce se afla în zona Gării de Nord, informează Antena 3.

Potrivit G4Media, instanța a invocat în sentință comunicatul oficial de presă al Curții Constituționale, pentru că decizia CCR nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.

ADVERTISING

”Constatând că petentul a fost sancţionat în temeiul unei dispoziţii declarate neconstituţionale, instanţa va admite plângerea contravenţională formulată şi va anula procesul-verbal contestat”, arată Judecătoria Sectorului 1.

În 15 februarie, Curtea Constituțională a invalidat OUG care a impus purtarea măștii de protecție în aer liber.

Curtea a invalidat în totalitate actul normativ, deoarece a fost adoptat cu încălcarea articolelor 1 si 79 din Constituţie, referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

ADVERTISING

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat atunci că, până ce decizia nu va fi publicată în Monitorul Oficial, măsurile sunt încă în vigoare, iar apoi există o perioadă de 45 de zile în care poate fi remediată problema care a dus la declararea OUG ca fiind neconstituţională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇