Când aruncăm masca şi alte sfaturi utile pentru cea mai bună protecţie

Măstile de unică folosinţă sunt fabricate dintr-un plastic care nu este biodegradabil şi care în natură are nevoie de 450 de ani pentru a se dezintegra.
Când aruncăm masca şi alte sfaturi utile pentru cea mai bună protecţie

Deşi masca de protecţie este deja de doi ani unul dintre obiectele fără de care nu plecăm de acasă, jurnaliştii de la The Guardian consideră oportun să ne ofere câteva sfaturi despre cum să o manipulăm, pentru ca ea să rămână eficientă.

Deşi mulţi se grăbesc să îşi dea jos masca atunci când se aşază la masă în restaurant, Raina MacIntyre, profesor de biosecuritate globală la University of New South Wales, spune că ar trebui să ne spălăm pe mâini sau să folosim dezinfectant înainte de a atinge masca şi, oricum, să o apucăm doar de şnururi.

ADVERTISING

Atunci când nu o folosim, în loc să o îndesăm în buzunar sau să îi dăm drumul în geantă, ar fi mai indicat să o băgăm într-o pungă de plastic cu închidere sau în una de hârtie.

MacIntyre precizează că măştile din material textil nu sunt eficiente împotriva variantei Omicron, care se transmite mai uşor decât celelalte variante, şi recomandă măştile de tip P2 sau N95 şi, dacă acestea nu sunt disponibile, masca chirurgicală albastră.

Când aruncăm masca

Sunt doi factori în funcţie de care decidem dacă este timpul să aruncăm mască de protecţie, spune MacIntyre.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primul vizează starea în care se află masca: dacă este umedă sau murdară, evident că trebuie aruncată.

Al doilea se referă la cât de mult am purtat masca şi aici specialistul precizează că ea nu trebuie purtată mai mult de opt până la zece ore.

Aceste recomandări sunt însă aproximative şi perioada poate fi dublată, în cazul în care nu avem la dispoziţie prea multe măşti.

Cum aruncăm masca

Măstile de unică folosinţă sunt fabricate dintr-un plastic care nu este biodegradabil şi care în natură ar avea nevoie de 450 de ani pentru a se dezintegra.

ADVERTISING

În condiţiile în care la nivel global sunt folosite 6,8 miliarde de astfel de măşti, este important ca oamenii să le arunce la coşul de gunoi.

Ce facem cu măştile textile

Cum până la urmă sunt mai bune decât nimic, măştile din material textil trebuie spălate la 60 de grade, după fiecare zi de utilizare, ceea ce înseamnă că cei care poartă astfel de măşti ar trebui să aibă mai multe, pentru a le purta prin rotaţie.

Ulterior, masca poate fi călcată pentru o mai bună dezinfectare.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇