CCR invalidează OUG care a impus purtarea măștii de protecție în aer liber și amenzile ar putea fi anulate. UPDATE Arafat: Măsurile sunt încă valabile!

CCR invalidează OUG care a impus purtarea măștii de protecție în aer liber și amenzile ar putea fi anulate. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Arafat: Măsurile sunt încă valabile!

Obligativitatea portului măştii în spaţiul public ar putea dispărea, ca urmare a unei decizii de marţi a CCR, referitoare la OUG 192/2020.

Curtea a invalidat în totalitate actul normativ, deoarece a fost adoptat cu încălcarea articolelor 1 si 79 din Constituţie, referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Legea 55 în forma iniţială prevede obligaţia de a purta masca în spaţii închise, deci după publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial la această formă se va reveni automat.

ADVERTISING

UPDATE 18:00 - Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, spune că la nivelul Guvernului se va lua o decizie după publicarea motivării.

„Deciziile CCR nu se pot pune în discutie, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, declară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

OUG 192 introducea, prin modificarea art 13 din Legea 55/2020, obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise. Dacă Guvernul nu intervine printr-un nou act normativ, din momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR, obligativitatea aceasta dispare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O altă consecință ar putea fi deschiderea unor procese și anularea de către instanțe a amenzilor date în baza acestei ordonanţe şi care nu au fost plătite deja.

Sesizarea a fost făcută de un student, care a contestat amenda primită, transmite Mediafax.

Arafat: Până se publică în Monitorul Oficial, măsurile rămân valabile

UPDATE 20:00 - Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, marţi seară, că până ce decizia nu va fi publicată în Monitorul Oficial, măsurile sunt încă în vigoare, iar api există o perioadă de 45 de zile în care poate fi remediată problema care a dus la declararea OUG ca fiind neconstituţională.

ADVERTISING

”Este o decizie asupra procedurii (...) lipseşte avizul Consiliului Legislativ care este aviz consultativ, dar obligatoriu să fie luat (...) Până se publică, măsurile rămân valabile, cât va trebui să rămână. După ce se publică, există 45 de zile perioadă de corectare, timp în care se suspendă, asta dacă nu se corectează înainte. La acest moment, până la publicare măsurile rămân valabile, după publicare 45 de zile este timpul în care trebuie corectat ce spune CCR şi trebuie adus în legalitate şi apoi măsurile”, a declarat, marţi seară, Antena 3, Raed Arafat, potrivit News.ro.  

Potrivit acestuia, în momentul în care se publică în Monitorul Oficial decizia CCR nu mai purtăm masca în spaţii deschise, dar în spaţii închise rămâne valabil.  

Întrebat despre renunţarea la masca de protecţie în spaţii închise, Arafat a afirmat: ”Riscăm să ajungem din nou la anumite creşteri în cifre. Suntem pe trend de scădere şi ultimul lucru pe care-l vrem, fiind pe trend de scădere, să ne trezim că stricăm momentul acesta şi începem iar să creştem”.  

Arafat a precizat, răspunzând unei întrebări, că masca purtată la exterior ”cu siguranţă a avut un rol de prevenire în locurile aglomerate”.  

Întrebat când vor putea fi reluate petrecerile în localuri, Arafat a explicat: ”Când o să ajungem la cifrele scăzute. Noi sperăm că anul acesta vom vedea aceste lucruri. Anul acesta poate să fie şi martie şi aprilie. Totul este optimist acum. Mi-e teamă ca lumea să nu spună că s-a rezolvat, când noi vedem că totuşi mai este un pic (...) să vedem că într-adevăr scad cifrele respective”.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇