Ministrul Sănătăţii, după decizia CCR: Masca este mai eficientă chiar decât vaccinarea

Ministrul Sănătăţii, după decizia CCR: Masca este mai eficientă chiar decât vaccinarea

Masca este mai eficientă în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după ce Curtea Constituțională a invalidat OUG care a impus purtarea măștii de protecție în aer liber.

”Mi se pare că disputa aceasta care a fost abrogată de CCR are sigur un aspect juridic, dar, din punct de vedere rațional, dacă discuți de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției, nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.

ADVERTISING

Nu o folosim neapărat că avem o dispoziție legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț.

Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație.

Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a spus Alexandru Rafila, marți seara, la Antena3.

ADVERTISING

Ministrul Sănății a subliniat că recomandă în continuare purtarea măștii în spații aglomerate, atât în interior, cât și în exterior, pentru că există transmitere comunitară a coronavirusului.

”Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară.

Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară, sigur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spatiile exterioare”, a explicat Rafila.

ADVERTISING

Obligativitatea portului măştii în spaţiul public ar putea dispărea, ca urmare a unei decizii de marţi a CCR, referitoare la OUG 192/2020.

Curtea a invalidat în totalitate actul normativ, deoarece a fost adoptat cu încălcarea articolelor 1 si 79 din Constituţie, referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, spune că la nivelul Guvernului se va lua o decizie după publicarea motivării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇