Pompierii români se luptă cu incendiile din Grecia la temperaturi sufocante. Arafat spune că toţi sunt voluntari şi s-au oferit chiar mai mulţi decât era nevoie (Galerie foto)

Pompierii români se luptă cu incendiile din Grecia la temperaturi sufocante. Arafat spune că toţi sunt voluntari şi s-au oferit chiar mai mulţi decât era nevoie (Galerie foto)

Misiunile pompierilor români continuă în insula Evia, pentru a treia zi la rând, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Azi, salvatorii acționează pentru stingerea incendiilor din zona Spathari.

Intervenţia este asigurată cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă.

La fel ca zilele trecute, șase pompieri au misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

„Încă de la sosirea colegilor noștri în zonă, una dintre activitățile derulate cu prioritate a constat în identificarea surselor de apă (hidranți, lac, râu/pârâu) pentru alimentarea mașinilor de stingere”, explică IGSU.

ADVERTISING

În schimb, pompierii români au avut de-a face cu o situație deosebită ieri, când a fost observat un incendiu pe vârful unui deal abrupt.

„Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare.

Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută (noapte), pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00. În această dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, colegii noștri efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei”.

IGSU mai transmite că se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din cauza căldurii, tura pompierilor se schimbă la 6 ore, pentru a evita suprasolicitarea personalului.

pompieri români Grecia
pompieri români Grecia
pompieri români Grecia
pompieri români Grecia
Foto: IGSU

Arafat îi laudă pe salvatori

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit, într-un interviu acordat News.ro, despre misiunea pompierilor români.

El spune că salvatorii se descurcă bine și se vede că sunt „profesioniști”.

„Se descurcă bine, lucrează cu colegii lor greci şi cu colegii din alte ţări care sunt acolo (...) Se vede clar că avem oameni profesionişti, oameni pregătiţi care ştiu să-şi facă treaba, chiar dacă sunt pe un teren care nu este cunoscut lor.

ADVERTISING

Şi asta pentru că ei au făcut exerciţii în ţară, au participat la multe intervenţii, asta arată că oamenii sunt pregătiţi şi pot să se adapteze unor zone cu care nu sunt obişnuiţi”, a declarat șeful DSU.

El a mai explicat că pompierii au plecat pentru 10 zile, dar sunt dispuşi să rămână mai mult în Grecia, dacă este nevoie de ei.

În clipa când au aflat că este nevoie de ajutor nu au întrebat în ce condiţii vor lucra, ci doar dacă au timp să-şi anunţe familiile. La apel s-au prezentat mai mulţi decât ar fi fost nevoie în acest stadiu.

"Noi, când am dat alarma, când s-a dat alerta din partea IGSU-ului, foarte rapid au fost formate echipele, nu am avut probleme deloc, chiar când a dat ordinul d-nul inspector general Iamandi, am avut mai mulţi oameni decât am fi avut nevoie să trimitem în această fază, doritori au fost, ceea ce este un lucru foarte pozitiv", a adăugat Arafat.

Context

România a anunțat, în 5 august, că trimite în ajutorul Greciei 112 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 generator, 2 tabere mobile, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).

Salvatorii au ajuns în Atena în 7 august.

Iată detalii despre misiunea pompierilor români:

Citește și mai multe şi despre incendiile care devastează Grecia:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇