Polonezii vor fi chemați la vot să spună dacă mai vor gardul de la granița cu Belarusul

Polonezii vor fi chemați la vot să spună dacă mai vor gardul de la granița cu Belarusul

Cetăţenii polonezi vor fi invitaţi să-şi spună părerea cu privire la menţinerea gardului de la graniţa cu Belarus, a anunţat luni ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

Referendumul va avea loc pe 15 octombrie, aceeaşi dată cu alegerile parlamentare, relatează dpa. Alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin „eliminarea barierei de la graniţa dintre Polonia şi Belarus”, a scris ministrul.

Polonia şi-a consolidat anul trecut graniţa cu Belarus cu un gard metalic de 5.5 metri înălţime care se întinde pe o lungime de 187 kilometri.

ADVERTISING

Dacă în momentul construcţiei gardului iniţiativa a fost criticată de politicieni din opoziţie, acum, dată fiind situaţia curentă, Belarus fiind aliat apropiat al Rusiei, nu există o opoziţie semnificativă faţă de el.

În ultima vreme în Polonia a crescut preocuparea cu privire la activităţile mercenarilor ruşi Wagner din Belarus şi la creşterea numărului de migranţi veniţi din regiuni în criză care vor să ajungă în mod clandestin în Uniunea Europeană via Belarus.

În pofida sprijinului pentru gardul de la graniţă, opoziţia susţine că în spatele referendumului propus se află tactici electorale, în condiţiile în care partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) este sub presiune din cauza inflaţiei ridicate, a legislaţiei antiavort şi a unei serii de scandaluri de nepotism.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe acest fundal, liderul PiS, Jaroslav Kaczynski, a propus în iunie ideea unui referendum, în paralel cu alegerile.

Alte trei chestiuni importante vor mai fi supuse la vot în octombrie, în paralel cu alegerile: politica de azil a UE, creşterea vârstei de pensionare şi privatizarea companiilor de stat.

Opoziţia acuză PiS că foloseşte aceste referendumuri pentru a mobiliza mai mulţi alegători la scrutinul legislativ.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇