Polițiștii anunță cel mai mare protest din ultimii ani: Ne-am săturat de minciuni electorale

Polițiștii anunță cel mai mare protest din ultimii ani: Ne-am săturat de minciuni electorale

Sindicatul Polțiștilor Europeni Europol și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP) anunță că declanșează proteste pentru achitarea restanțelor salariale, constând în actualizarea și plata la valoarea corectă a salariului/soldei de grad și a normei de hrană.

Sindicatele amintesc că pe 23 ianuarie 2024 premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu și ministrul de Interne Cătălin Predoiu au asumat în dialog cu sindicatele un angajament ferm privind deblocarea a două dintre drepturile plafonate prin lege la valori inferioare celor impuse de evoluția indicilor prețurilor de consum și a salariului minim, începând cu luna februarie.

ADVERTISING

Însă, spun acestea, la jumătatea lunii martie, proiectele de acte normative necesare încă nu se află pe circuitul de avizare și nici în transparență decizională.

”În aceste condiții pacea socială nu mai este o opțiune, iar organizațiile sindicale sunt obligate să ia poziție. Responsabilitatea lui Ciolacu, dar și a lui Predoiu, care gestionează ministerele de resort din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, va fi decontată în stradă prin cel mai mare protest din ultimii ani.

Ultimatumul dat guvernanților este de aprobare a actelor normative necesare până cel târziu la data de 21 martie, în caz contrar SNPP și Sindicatul Europol vor asigura prezența a 4.000 de protestatari în fața MAI pe 25 martie, când se sărbătorește și Ziua Poliției Române, începând cu ora 11.00”, se arată într-un comunicat al Europol și SNPP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ulterior, anunță sindicatele, dacă situația de amânare a plăților restante va continua, urmează proteste în București și teritoriu, precum și acțiuni colective de refuzare a muncii suplimentare cu blocarea activităților.

”Guvernele care s-au succedat din anul 2009 până în prezent au reușit să aducă sistemul național de apărare în pragul colapsului, cu scheme de personal vacante în proporție de 30%, drepturi salariale neachitate, legea de salarizare neaplicată, condiții de muncă și dotări improprii, pensii militare tăiate și o lipsă de atractivitate acută a posturilor care se repercutează în servicii de proastă calitate oferite comunității.

ADVERTISING

Am ajuns în anul 2024 să avem norma de hrană în plată mult sub nivelul de care beneficiază polițiștii locali, care au utilizat legislația noastră pentru acordarea acestui drept”, mai precizează comunicatul.

Potrivit sindicatelor, în prezent, din totalul de 250.000 de polițiști, polițiști de penitenciare și militari din structura de apărare națională, 60% au salarii egale sau doar cu puțin peste salariul minim brut pe economie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇