Ploaie de rachete în Liban. Atacurile Israelului au ucis 492 de oameni. Un comandant Hamas a fost eliminat. Ne îndreptăm clar către război

Ploaie de rachete în Liban. Atacurile Israelului au ucis 492 de oameni. Un comandant Hamas a fost eliminat. Ne îndreptăm clar către război

Israelul a lansat, luni, noi atacuri aeriene devastatoare asupra Libanului.

Cel puțin 492 de persoane au fost ucise și 1.600 au fost rănite. Printre cei uciși s-au numărat 42 de femei și 35 de copii. Atacurile aeriene israeliene au vizat „spitale, centre medicale și ambulanțe”, susţine Ministerul Sănătății din Liban.

Părți din sudul și estul Libanului au fost lovite primele, iar ulterior au fost atacuri suplimentare în suburbia de sud a Beirutului.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au efectuat 1.100 de lovituri în ultimele 24 de ore. Experții spun că este cel mai devastator atac israelian în ultimul an de conflict cu Hezbollah.

Acest bilanţ negru se adaugă la zecile de morți și miile de răniți de săptămâna trecută, când au explodat pagerele și walkie-talki-urile în Liban, de asemenea, un atac atribuit Israelului care încerca să vizeze militanţii Hezbollah, transmite The Guardian.

ADVERTISING

Agenția oficială libaneză National News Agency a transmis că „avioanele de război inamice au lansat peste 80 de atacuri aeriene în jumătate de oră”, vizând zone din sudul Libanului.

Două ambulanțe au fost afectate de atacurile aeriene, a declarat Ali Abbas, un oficial din cadrul serviciului de sănătate. O ambulanță a fost aruncată în aer în orașul Haris, în sudul Libanului, în timp ce alta a fost avariată în orașul Ain Aata.

Un comandant Hamas a fost ucis

Unul dintre comandanții Hamas a fost ucis într-un raid aerian israelian în Liban, afirmă gruparea citată de CNN.

Este vorba despre Mahmoud Al-Nader, cunoscut și ca Abu Saleh, din orașul Marjeyoun, din sudul Libanului.

Avertismente la nivel înalt: Ne îndreptăm în mod clar către război

Fostul secretar american al Apărării și fost șef al CIA, Leon Panetta, a declarat CNN că situația „a depășit un prag” critic și ne îndreptăm spre un război. „Ne îndreptăm în mod clar către un război mult mai amplu. Iar acest lucru face mult mai dificil pentru oricare dintre părți să accepte orice fel de soluție”.

ADVERTISING

Nu există nicio îndoială că liderii mondiali care se adună la New York pentru Adunarea Generală a ONU din această săptămână vor „vorbi foarte mult despre războiul care are loc acum între Israel și Hezbollah și despre faptul că acesta a devenit un război mai amplu”.

El a adăugat că SUA trebuie să precizeze că nu poate exista „un război total în Orientul Mijlociu”. „Evident, Statele Unite vor continua să furnizeze aceste provizii, așa cum au făcut-o din cauza legăturii noastre cu Israelul, dar, în același timp, este important să precizăm că nu putem avea un război total în Orientul Mijlociu. Chiar acum, acesta este momentul sau locul nepotrivit și, sincer, toată lumea va plăti un preț care cred că va fi devastator în ceea ce privește viitorul.”

Și Josep Borrell, şeful politicii externe a Uniunii Europene, a declarat că Libanul şi Israelul sunt în pragul unui „război în toată regula”, relatează France24.

ADVERTISING

„Această situaţie este extrem de periculoasă şi îngrijorătoare. Pot spune că suntem aproape într-un război în toată regula. Dacă aceasta nu este o situaţie de război, nu ştiu cum aţi putea să o numiţi”, a spus el, citând numărul tot mai mare de victime civile şi intensitatea loviturilor militare.

Haos în Liban. Intenţiile Israelului

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, susţine că Israelul „face exact ceea ce ar face orice altă țară”, lansând un atac amplu asupra Libanului împotriva a ceea ce el consideră a fi ținte Hezbollah.

Mencer a spus că acțiunile militare ale Hezbollah au forţat strămutarea a mai mult de 60.000 de israelieni din casele lor, „devenind refugiați aici, în propria noastră țară”.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că atacurile au distrus zeci de mii de rachete Hezbollah.

"Armata a lovit peste 1.100 de ţinte în Liban în ultimele 24 de ore", se arată într-un comunicat al IDF, care precizează că este vorba de "clădiri, vehicule şi infrastructuri în care obuzele, rachetele, rampele de lansare ( pentru rachete) şi dronele reprezintă o ameninţare" pentru Israel.

Ca răspuns la atacurile Israelului, Ministerul de Interne a deschis școlile din Beirut şi Tripoli, unde se vor înfiinţa adăposturi temporare pentru refugiați.

Trafic intens și scene haotice au loc, în timp ce oamenii încearcă să fugă din zonele atacate de aviaţia israeliană.

Premierul libanez Najib Mikati a denunţat "un plan de distrugere" a ţării sale, unde spitalele au fost plasate în alertă în faţa valului de răniţi.

Mii de persoane au fost deja strămutate din casele lor din sudul Libanului și nordul Israelului, după luni de schimburi de focuri între Israel și Hezbollah, de la atacul din 7 octombrie.

Mesajul lui Netanyahu

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu le-a spus cetățenilor săi că a promis Israelului că va schimba echilibrul de putere în nord și asta este ceea ce face acum armata. Benjamin Netanyahu susţine că raidurile efectuate de IDF au ca scop distrugerea a mii de rachete îndreptate spre orașe israeliene.

Premierul le-a transmis locuitorilor Libanului că ţara sa nu este în război cu ei, ci cu gruparea Hezbollah.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, i-a avertizat pe locuitorii din estul Libanului să plece, dacă se află în apropierea zonelor de depozitare a armelor Hezbollah.

Premierul israelian avertizează că urmează zile complicate și şi-a îndemnat poporul să urmeze liniile directoare de apărare a frontului intern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇