"Plecați cât mai puteți!" Țările UE își îndeamnă cetățenii să fugă din Liban. Ce face România

"Plecați cât mai puteți!" Țările UE își îndeamnă cetățenii să fugă din Liban. Ce face România

Țările europene le cer cetățenilor să părăsească Libanul, în timp ce Israelul și-a început marți ofensiva la sol împotriva Hezbollah.

„Plecaţi cât mai puteţi!”, a spus ambasadorul olandez în Liban, Frank Mollen, marți dimineață, adăugând că deocamdată Țările de Jos nu vor organiza un zbor de evacuare. „Aceasta este într-adevăr o ultimă soluție, faci asta doar dacă într-adevăr nu poți face nimic altceva”, a spus el, citat de Politico.

ADVERTISING

Guvernul Marii Britanii a planificat deja primul zbor de evacuare din Liban pentru miercuri. „Este vital să plecați acum, deoarece evacuarea ulterioară nu e garantată”, le-a spus ministrul de Externe, David Lammy, cetățenilor britanici, descriind situația ca fiind „volatilă” și cu potențial de „deteriorare rapidă”.

Şi Ministerul de Externe al Germaniei a anunțat că a trimis o aeronavă militară specială la Beirut „pentru a sprijini plecarea colegilor și a familiilor acestora”, precum și a membrilor organizațiilor partenere germane. „Sunt luați, de asemenea, cetățeni germani care sunt expuși în mod deosebit la risc din cauza circumstanțelor medicale”, a precizat ministerul.

ADVERTISING

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a cerut tuturor cetățenilor italieni să părăsească Libanul „folosind zboruri comerciale de la Beirut la Milano sau Roma”. „În acest moment este bine să plecăm din țară pentru că situația este cu adevărat complicată, există lupte. Deci, pentru garanția maximă, este bine ca cetățenii italieni să plece”.

Cât despre România, încă din luna octombrie 2023, MAE a emis un avertisment de călătorie de nivel 8/9 - "Evitaţi orice călătorie!" pentru Liban.

Alerta MAE are deja un an

MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja în Liban să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile, având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban. În plus, ministerul recomandă cetăţenilor români prezenţi în această ţară să îşi înregistreze prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare de către MAE, dacă situaţia o va impune.

ADVERTISING

1.136 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora şi-au înregistrat deja prezenţa în Liban.

Personalul diplomatic este în legătură permanentă cu aceştia. "Situaţia de securitate este fluidă şi evaluăm toate scenariile, în funcţie de informaţiile din teren şi din dialogul cu partenerii europeni şi regionali, pentru a nu expune la riscuri adiţionale şi a nu pune în pericol viaţa persoanelor aflate în situaţii vulnerabile. În plus, MAE a trimis echipe consulare mobile atât la Beirut, cât şi în alte state din regiune, tocmai pentru a putea oferi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor de familie din Liban care solicită acest lucru", arată MAE, într-un răspuns transmis Agerpres.
.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇