Plecarea creştinilor din Orientul Mijlociu, "o pierdere incalculabilă", a declarat Papa Francisc la Mosul

Plecarea creştinilor din Orientul Mijlociu, "o pierdere incalculabilă", a declarat Papa Francisc la Mosul

Plecarea creştinilor din Orientul Mijlociu este „o pierdere incalculabilă”, a declarat duminică papa Francisc la Mosul, în nordul Irakului, informează AFP.

Ocuparea unei treimi din ţară de către grupul jihadist Stat Islamic din 2014 până în 2017 a fost ultimul episod dintr-o serie de conflicte care au dus la plecarea în exil a majorităţii creştinilor din Irak. În prezent, doar 400.000 dintre locuitorii ţării sunt creştini, faţă de 1,5 milioane în 2003, înainte de invazia americană.

„Diminuarea tragică a numărului de discipoli ai lui Iisus, aici şi în tot Orientul Mijlociu, este o pierdere incalculabilă, nu doar pentru indivizii şi comunităţile în cauză, ci şi pentru societatea pe care o lasă în urmă”, a declarat suveranul pontif.

ADVERTISING

Papa Francisc, în prima vizită istorică a unui Suveran Pontif în Irak: Să tacă armele! Să edificăm justiţia, să creştem cinstea!

La Mosul, un oraş cu o îndelungată istorie, clerul catolic nu a reuşit să găsească o biserică potrivită pentru a-l primi pe Papa Francisc, aflat în prima vizită a unui suveran pontif în Irak.

În total, 14 biserici din provincia Ninive (nord), a cărei capitală este Mosul, au fost distruse, inclusiv şapte datând din secolele V, VI şi VII.

În aceste condiţii, o scenă a fost construită pe ruinele a patru biserici - printre care biserica Al-Tahira, cu o vechime de peste 1.000 de ani - pentru ca papa să se poată adresa micii mulţimi venite să-l întâmpine.

ADVERTISING

Irakul declară 6 martie zi naţională de toleranţă, după întrevederea dintre papa Francisc şi marele ayatollah Al-Sistani

După oprirea de la Mosul, Papa Francisc a sosit duminică la Qaraqosh, o localitate cu o istorie milenară, unde s-a întâlnit cu credincioşii în biserica Al-Tahira, renovată pentru această ocazie după ce a fost arsă din temelii de jihadişti în 2014.

LIVE | Pope Francis visit to the Qaraqosh Community- March 7th 2021

LIVE from Qaraqosh | Don't miss Pope Francis' visit to the Qaraqosh Community at the Church of the Immaculate Conception. Write your prayer intentions in the comments. To support broadcasts like this one please consider making a donation here: https://sd.ewtn.com/love-and-understanding-of-god/Images - Vatican Media #PopeinIraq #PopeFrancisinIraq

Posted by Catholic News Agency on Sunday, March 7, 2021

Convoiul său a fost întâmpinat cu urale de creştinii care s-au întors aici după trei ani de ocupaţie jihadistă. Papa a rostit alături de ei rugăciunea Angelus.

Duminică, 7 martie 2021, papa Francisc a mers în mijlocul creștinilor din Câmpia Ninive, cu etape la Mosul, Irbil și, în...

Posted by Vatican News on Sunday, March 7, 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇