Papa Francisc, în prima vizită istorică a unui Suveran Pontif în Irak: Să tacă armele! Să edificăm justiţia, să creştem cinstea!

Papa Francisc, în prima vizită istorică a unui Suveran Pontif în Irak: Să tacă armele! Să edificăm justiţia, să creştem cinstea!

Papa Francisc a sosit vineri la Bagdad, în cadrul unei prime vizite istorice a unui Suveran Pontif în Irak, totodată prima sa vizită în străinătate de la începutul pandemiei de Covid-19.

”Sunt mulţumit să reiau călătoriile”, după 15 luni, a declarat Papa Francisc la bordul aeronavei, relatează AFP.

”Iar această călătorie emblematică este o datorie faţă de un pământ martir de atâția ani”, a declarat el la începutul acestei vizite de trei zile în întregul Irak.

hepta_5695101
Foto: Hepta.ro

”Voi încerca să urmez indicaţiile şi să nu dau mâna cu fiecare, dar nu vreau să stau departe”, a declarat Papa argentinian în avion.

ADVERTISING

”Irakul îl primeşte pe Papa Francisc reafirmând cât de profundă este legătura lor umană”, a scris pe Twitter premierul Mustafa al-Kadhimi, care l-a primit pe aeroport.

Să tacă armele!

Papa Francisc a denunţat, într-un discurs, barbariile şi violenţele legate de ”interese din afară, care nu sunt interesate de populaţia locală”.

Ajunge cu violenţele, extremismele, facţiunile, intoleranţele!”, a subliniat Papa Francisc.

ADVERTISING

”Nu pot să nu-i amintesc pe yazidi, victime nevinovate ale barbariilor smintite şi inumane, persecutaţi din cauza apartenenţei lor religioase, ale căror identitate şi supravieţuire au fost ameninţate”, a subliniat el în acest discurs susţinut în faţa autorităţilor irakiene.

În alocuţiunea sa, Suveranul Pontif a arătat cu degetul corupţia din Irak, Mesopotamia antică, ”leagănul civilizaţiei”.

Trebuie în acelaşi timp să edificăm justiţia, să creştem cinstea, transparenţa şi să consolidăm instituţiile” în vederea ”luptei împotriva plăgii corupţiei, abuzurilor de putere şi ilegalităţii”, a subliniat liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lume.

ADVERTISING

Papa argentinian şi-a exprimat, la vremea respecitvă, susţinerea faţă de tineri manifestanţi irakieni, în cadrul unei revolte împotriva corupţiei, reprimată în sânge la sfârşitul lui 2019.

În favoarea unităţii într-o ţară musulmană, în care creştinii mai reprezintă doar 1% din cele 40 de milioane de locuitori, Papa Francisc a pledat ca ”nimeni să nu fie considerat cetăţean de clasa a doua”.

”Este indispensabil să se asigure participarea tuturor grupurilor politice, sociale şi religioase şi să se garanteze drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor”, a pledat Francisc.

În privinţa amestecurilor străine, Suveranul Pontif îndeamnă ”naţiunile” ”să nu impună interese politice sau ideologice” Irakului.

Papa a evocat toate subiectele fierbinţi din Irak, în faţa oficialilor de cel mai înalt rang din ţară, în frunte cu Barham Saleh.

Un invitat special

Preşedintele irakian Barham Saleh a declarat, la rândul său, că îl primeşte pe Papă ca pe un ”invitat special”.

Suveranul Pontif a venit în Irak ca ”pelerin al păcii”, să aducă alinare uneia dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume, afectate de violenţă şi sărăcie.

După această etapă politică, Francisc începe partea spirituală şi populară a vizitei sale.

Programul vizitei Papei, ambiţios, începe cu o rugăciune la Catedrala Maicii Domnului a Ajutorului Perpetuu, vineri seara.

Această biserică catolică, situată în centrul Bagdadului, a fost, de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, în 2010, teatrul unei luări de ostatici sângeroase a unor creştini, soldată cu 53 de morţi.

Papa urmează să efectueze apoi vizite la Najaf, Ur, Erbil, Mosul, Qaraqosh, unde urmează să vadă doar câteva sute de persoane, cu excepţia une islujbe, duminică, pe un stadion, la Erbil, în Kurdistan, la care urmează să asiste câteva mii de credincioşi.

Bagdadul dă asigurări că a luat toate măsurile de securitate ”terestre şi aeriene”.

Papa urmează să fie primit sâmbătă, pentru prima oară în istorie, la Najaf, în sud, de către marele ayatolllah, Ali Sistani, un bărbat fragil, în vârstă de 90 de ani, care nu a apărut niciodată în public.

Papa urmează să participe la o rugăciune la Ur, leagănul lui Abraham, în sudul Irakului, împreună cu demnitari şiiţi, yazidi şi sabeeni.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇