Parchetul lui Kovesi a fost sesizat oficial pe contractul uriaș pentru Poliție câștigat de un prieten de-ai lui Iohannis

Parchetul lui Kovesi a fost sesizat oficial pe contractul uriaș pentru Poliție câștigat de un prieten de-ai lui Iohannis

Licitaţia prin care au fost achiziţionate 600 de mașini BMW pentru Poliția Română va fi anchetată de Parchetul European. Europarlamentarul Renew Europe Alin Mituţă a anunţat marţi că a sesizat oficial instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

„Am sesizat Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi cu privire la achiziţia celor 600 de automobile de lux de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Aşa cum a fost descris deja în spaţiul public, licitaţia prin care au fost achiziţionate aceste maşini ridică suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat în aşa fel încât un singur producător auto să se califice”, a anunţat, marţi, pe Facebook Alin Mituţă.

ADVERTISING

Acesta atașează sesizarea depusă și subliniază că e de competența EPPO, pentru că în contract e inclusă și o cofinanţare de aproximativ 10 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Amintim că în urmă cu 5 zile Europa Liberă a dezvăluit că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de mașini BMW seria 3 pentru Poliția Rutieră, care vor înlocui Daciile Logan.

O singură ofertă a fost depusă și acceptată pentru contractul de 98 de milioane de lei, ce ar urma să se desfășoare pe o perioadă de doi ani, și anume cea a Automobile Bavaria, importator oficial BMW în România. Mai mulți politicieni au arătat că licitația a fost făcută practic cu dedicație, chiar dacă Poliția a încercat să nege acest lucru.

ADVERTISING

Automobile Bavaria este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst. În octombrie 2021, Michael Schmidt și soția sa l-au însoțit pe Klaus Iohannis, în Germania, la decernarea premiului Carol cel Mare.

De altfel, Iohannis declara în 2014 că are o relație apropiată cu Schmidt: „Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la primărie”.

ADVERTISING

Întrebat la finalul săptămânii trecute de contractul pentru Poliție, preşedintele a negat că prietenia sa cu Schmidt ar fi contribuit la întocmirea caietului de sarcini și că aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări „la sânge”, considerând inacceptabil să îi fie târât numele în acest scandal. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇