Pandemia Covid a întârziat vaccinarea copiilor împotriva altor boli. ONU: Există riscul unei catastrofe absolute

Pandemia Covid a întârziat vaccinarea copiilor împotriva altor boli. ONU: Există riscul unei catastrofe absolute

ONU a avertizat, joi, asupra riscului unei ”catastrofe absolute” dacă nu se recuperează întârzierea periculoasă a vaccinării copiilor împotriva mai multor boli, din cauza pandemiei de COVID-19, şi dacă restricţiile sanitare sunt ridicate prea repede.

”În 2021, avem potenţialul să se producă o catastrofă absolută”, a avertizat la Geneva dr. Kate O’Brien, director al departamentului pentru vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Pandemia a determinat ca resursele şi personalul să fie redirecţionate spre lupta împotriva Covid, iar multe servicii medicale au fost închise sau a fost redus programul.

ADVERTISING

Oamenii au fost, de asemenea, reticenţi să se mai deplaseze de teama de a nu se infecta, chiar şi atunci când măsurile de izolare nu le interziceau acest lucru.

Copiii neprotejaţi şi o ridicare prea rapidă a restricţiilor sanitare împotriva Covid - care, de asemenea, au protejat parţial de anumite boli la copii - îşi arată deja efectele, un exemplu fiind apariţia unor focare de rujeolă în Pakistan, a subliniat oficialul OMS.

Aceşti doi factori combinaţi sunt ''catastrofa absolută împotriva căreia tragem acum un semnal de alarmă, pentru că trebuie să acţionăm imediat pentru a-i proteja pe aceşti copii'', a insistat ea.

ADVERTISING

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇