ONU explică în ce condiții poate un stat membru să impună vaccinarea obligatorie

ONU explică în ce condiții poate un stat membru să impună vaccinarea obligatorie

O măsură restrictivă, cum ar fi impunerea vaccinării obligatorii pentru a limita creşterea numărului de cazuri şi decese cauzate de COVID-19, trebuie să aibă ”motive legitime de sănătate şi să îndeplinească anumite cerinţe, a explicat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, comentând o decizie luată vineri în Austria, informează EFE.

Guvernul austriac a aprobat o carantină totală de cel puţin 20 de zile începând de luni, 22 noiembrie, şi vaccinarea obligatorie a întregii populaţii începând cu 1 februarie 2022.

”Pe baza principiilor generale ale drepturilor omului, ceea ce putem spune este că restrângerea drepturilor din motive legitime de sănătate (iar acest lucru include vaccinarea obligatorie) trebuie să îndeplinească anumite condiţii stabilite în dreptul internaţional”, a declarat purtătoarea de cuvânt Liz Throssell.

O astfel de măsură, a spus ea, trebuie să facă obiectul unei legi, să fie considerată indispensabilă pentru atingerea obiectivului legitim urmărit şi să răspundă unei nevoi sociale urgente, care, în acest context, este reprezentată de creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în mai multe ţări din Europa.

În plus, măsurile sau acţiunile întreprinse „trebuie să fie proporţionale cu interesele în joc şi cu obiectivul urmărit şi trebuie să fie cât mai puţin invazive posibil„.

În cele din urmă, Throssell a susţinut că o astfel de măsură nu ar trebui să fie discriminatorie.

Chiar dacă toate aceste lucruri sunt îndeplinite, a subliniat ea, „guvernele trebuie să facă toate eforturile pentru a convinge oamenii să se vaccineze” în mod voluntar.

Întrebată în legătură cu aceeaşi problemă, purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Fadela Chaib a recunoscut că vaccinarea obligatorie nu face parte din „setul de instrumente” al organizaţiei pentru a reduce pandemia.

”Politicile de imunizare sunt decizii naţionale şi ţările trebuie să decidă asupra lor. Orientările OMS urmăresc să demonstreze beneficiile şi siguranţa vaccinurilor pentru a obţine o acceptare cât mai largă a acestora, mai degrabă decât să impună vaccinarea obligatorie”, a rezumat Fadela Chaib .

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇