Guvernul britanic a anunţat marţi, urmând exemplul altor ţări, vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 a membrilor serviciului public de sănătate (NHS) din Anglia începând cu 1 aprilie 2022, dată până la care aceștia trebuie să fie vaccinați cu două doze.
În urma unei consultări pe această temă, ”am ajuns la concluzia că toţi cei care lucrează la NHS”, serviciul public britanic de sănătate, ”trebuie să se vaccineze”, a anunţat în Parlament ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid.
În acest moment, 103.000 de persoane care lucrează în sistemul de sănătate din Anglia nu sunt încă vaccinate.
Angajaţii NHS care nu intră în contact cu bolnavi sau nu pot fi vaccinaţi din motive de sănătate urmează să fie scutiţi, potrivit BBC.
90% din personal e complet vaccinat
”Nimeni” din cadrul NHS sau din sectorul îngrijirilor de sănătate ”nu ar trebui să fie considerat drept un ţap ispăşitor” sau ”arătat cu degetul dacă nu este vaccinat anticovid, a subliniat el, insistând asupra convingerii celor reticenţi.
Sajid Javid a anunţat, citând ultimele date, că ”90% din personalul NHS a fost vaccinat cu cel puţin două doze” de vaccin anticovid, în pofida faptului că în anumite centre spitaliceşti ”numărul este mai apropiat de 80%”.
Angajaţii azilurilor de bătrâni din Anglia au fost îndemnaţi să se vaccineze complet împotriva COVID-19 până joi.
Personalul NHS nu este însă obligat să se vaccineze înainte de venirea iernii, pe care Guvernul o preconizează dificilă, din cauza unor temeri cu privire la o creştere a cazurilor de COVID-19 legată de alte virusuri de sezon, precum al gripei.
Fiecare țară decide
Mai multe ţări au impus deja vaccinarea obligatorie a membrilor personalului medical, între care Franţa, Italia sau Grecia.
În Regatul Unit, fiecare dintre cele patru țări - Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord - îşi decide propria politică în acest subiect.
Directorul general al NHS Providers, o organizaţie din care fac parte instituțiile NHS, Chris Hopson, a anunţat marţi că, în cazul în care subiectul vaccinării obligatorii a personalului medical este abordat corect, ar putea antrena o creştere a vaccinării şi a subliniat importanţa ca personalul medical reticent să nu fie transformat în ”ţap ispăşitor”.
El a estimat la BBC că ”între 80.000 şi 100.000 de angajaţi ai NHS” din Anglia nu sunt vaccinaţi împotriva covid-19.
Programul britanic al vaccinării a fost lansat cu mult mai devreme decât în restul Europei, iar aproape 80% dintre locuitorii regatului în vârstă de peste 12 ani au fost vaccinaţi complet împotriva covid-19.
Însă acest progres, consideră unii experţi, penalizează ţara.
Primele persoane vaccinate, cele mai fragile, înregistrează de-acum o scădere a imunităţii faţă de noul coronavirus, un fapt agravat de folosirea masivă a vaccinului anticovid AstraZeneca-Oxford, care are o eficienţă mai mică decât a vaccinurilor concurente.