Oficialii francezi dau explicații după ce soldații lor s-au plâns de condițiile mizere din România

Oficialii francezi dau explicații după ce soldații lor s-au plâns de condițiile mizere din România

Ambasada Franței în România a făcut marți precizări după ce presa franceză a scris că soldații veniți la baza de la Cincu în cadrul unei misiuni NATO se plâng de condiţiile „mizere”, reclamă toaletele insuficiente, încălzirea deficitară în corturi şi mâncarea puţină.

În replică, atât instituția diplomatică, dar și reprezentanții misiunii AIGLE au explicat de ce situația nu a fost una foarte bună pentru soldați, dar spun și că aceasta deja s-a îmbunătățit.

„În urma articolelor apărute în media, Ambasada Franţei în România şi misiunea AIGLE doresc să facă următoarele precizări: Amintim că decizia de dislocare a trupelor franceze a fost luată foarte rapid. Anunţul preşedintelui Emmanuel Macron a fost făcut pe 25 februarie, iar pe 28 februarie, la patru zile de la invazia rusă în Ucraina, Franţa a desfășurat batalionul 'Spearhead' al Forței de Reacție Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE.

ADVERTISING

Format din 500 de militari, batalionul a fost inițial dislocat la baza Mihail Kogălniceanu, situată la Constanţa, la aproximativ o sută de kilometri de granița cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluția care oferea cele mai multe garanții pentru menținerea unei prezențe militare NATO pe termen lung.

Pe 2 mai 2022, detașamentul de geniu a început lucrările de dezvoltare a bazei de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 și 1.000 de militari până la finalul anului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Dificultăţile de la începutul misiunii au fost depăşite în prezent, iar condiţiile de viaţă ale soldaţilor francezi de la baza militară Cincu au evoluat pozitiv în aceste şase luni”, se arată într-un comunicat remis Spotmedia.ro.

Mai mult, ambasada subliniază că nu au fost depuse plângeri oficiale și explică faptul că statul francez este responsabil de condițiile de campare și alimentație a soldaților săi din România.

ADVERTISING

„Niciun fel de plângere formală privind condiţiile de viaţă din baza Cincu nu a fost formulată de militarii francezi până la această dată. Franţa a asumat responsabilitățile privind camparea, alimentaţia militarilor și alte servicii la baza din Cincu, conform procedurilor aliate, iar România, în calitate de ţară gazdă, a pus la dispoziție toate elementele solicitate de partea franceză”, se mai arată în comunicat, oficialii reamintind că au păstrat transparența și au invitat jurnaliștii să facă reportaje de la Cincu.

Luni, după articolul publicat de site-ul de investigaţii francez Mediapart, premierul Nicolae Ciucă a promis că vor fi îmbunătățite condiţiile până la finalul anului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇