Franța ne trimite tancuri și blindate și un comandant suprem al NATO a venit să înțeleagă „abordarea românească a contextului regional de securitate”

Franța ne trimite tancuri și blindate și un comandant suprem al NATO a venit să înțeleagă „abordarea românească a contextului regional de securitate”

Franţa îşi va consolida prezenţa militară în România în cadrul NATO prin desfăşurarea în săptămânile următoare a unei companii de „vehicule blindate de infanterie” şi a unei escadrile de tancuri de tip Leclerc, a anunţat marţi ministrul francez al Apărării, relatează AFP.

Decizia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a „consolida poziţia defensivă franceză pe Flancul Estic al Europei a fost luată ”vând în vedere situaţia de pe Flancul Estic al NATO şi violenţa luptelor din Ucraina”, a declarat Sébastien Lecornu în timpul unei şedinţe parlamentare.

ADVERTISING

Anunțul a fost salutat de preşedintele Klaus Iohannis: „Salut decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a consolida prezenţa militară franceză în România, prin trimiterea unei companii de vehicule blindate şi a unui escadron de tancuri Leclerc. Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarităţii Aliate”, a scris Iohannis pe Twitter.

În plus, în aceste zile se află la noi în țară Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul Philippe Lavigne (foto). El are întrevederi cu şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, dar şi cu echipa de comandă a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est în Sibiu şi întâlniri cu militari din Grupul de Luptă NATO dislocat în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, Braşov.

ADVERTISING

Vizita generalului Philippe Lavigne are loc la invitaţia şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, a anunţat, marţi, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Înaltul reprezentant al NATO a avut, luni, o întrevedere, la sediul MApN, cu secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, unde a fost discutată situaţia de securitate, afectată semnificativ de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare, în special prin reconfigurarea defensivă a flancului estic.

ADVERTISING

„Prezenţa aliată consistentă în regiunea Mării Negre reprezintă, deopotrivă, o consolidare a scutului aliat în această zonă şi un vector al consolidării capacităţii naţionale de apărare, inclusiv pe componenta creşterii capacităţii de reacţie a structurii de forţe a Armatei României”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.

Generalul Philippe Lavigne a apreciat că Europa este în faţa celei mai mari provocări de securitate de după cel de-Al Doilea Război Mondial, evidenţiind angajamentul României faţă de NATO şi apreciind că unitatea transatlantică este acum mai importantă decât oricând.

„Dialogul nostru a constituit o oportunitate de a ne împărtăşi perspectivele pe mai multe subiecte. M-a ajutat să înţeleg mai bine abordarea românească a contextului regional de securitate”, a afirmat SACT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇