Oficialii din Liban au fost avertizaţi în iulie cu privire la riscurile unei explozii în portul din Beirut şi nu au făcut nimic

Oficialii din Liban au fost avertizaţi în iulie cu privire la riscurile unei explozii în portul din Beirut şi nu au făcut nimic

Responsabilii securităţii libaneze i-au avertizat luna trecută pe premier şi pe preşedinte că 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate în portul din Beirut şi că puteau distruge capitala în caz de explozie, potrivit unor documente consultate de Reuters.

La doar două săptămâni după aceste avertismente, produsele chimice au provocat o explozie care a devastat portul din Beirut, a ucis 163 de persoane, a rănit mai mult de 6.000 de oameni şi a distrus multe clădiri, potrivit autorităţilor municipale. 

ADVERTISING

Cronica unui dezastru anunțat

Un raport al Direcţiei generale a Securităţii de Stat despre evenimentele care au dus la explozie include o scrisoare privată adresată preşedintelui libanez Michel Aoun şi prim-ministrului Hassan Diab pe 20 iulie. 

Deşi conţinutul acestei scrisori nu a fost reprodus în raportul consultat de Reuters, un responsabil de la securitate a declarat că ea rezuma rezultatele unei anchete judiciare începută în ianuarie care concluziona că produsele chimice trebuie imediat controlate. 

ADVERTISING

Cum au ajuns 2.750 de tone de nitrat de amoniu să fie abandonate în Beirut și povestea navei moldovenești care le-a dus acolo acum 7 ani

Reuters nu a putut confirma această descriere a scrisorii. 

Raportul securităţii de stat, care confirmă corespondenţa către preşedinte şi premier, nu a fost făcut public anterior. 

"Exista pericolul ca acest material, dacă ar fi fost furat, ar fi putut fi folosit într-un atac terorist", a declarat un oficial pentru Reuters. 

"La capătul anchetei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităţilor", a spus el, referindu-se la scrisoarea trimisă premierului şi preşedintelui de Direcţia generală a Securităţii de Stat, care supraveghează portul.  

ADVERTISING

"I-am prevenit că asta ar putea distruge Beirutul dacă explodează", a spus oficialul, care a fost implicat în redactarea scrisorii şi nu a vrut să-şi dezvăluie numele. 

Preşedinţia şi Guvernul nu au făcut niciun comentariu referitor la scrisoarea din 20 iulie. 

Citește și:

Guvernul Libanului a demisionat în urma exploziei catastrofale din Beirut

Sute de milioane de euro promise pentru susţinerea imediată a Libanului după exploziile din Beirut

Exploziile de la Beirut au creat un crater cu o adâncime de 43 de metri

Exploziile de la Beirut: Ancheta ia în calcul ipoteza unei intervenţii externe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇