Oficiali europeni, interziși în Rusia. Sunt vizați inclusiv şefii unor companii militare private

Oficiali europeni, interziși în Rusia. Sunt vizați inclusiv şefii unor companii militare private

Uniunea Europeană a „deplâns” vineri decizia Rusiei de a impune interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni, un nou episod din criza diplomatică acută din jurul Ucrainei, notează AFP.

Diplomaţia rusă a anunţat la sfârşitul zilei că interzice intrarea în Rusia pentru şefii unor companii militare private europene, unii membri ai serviciilor de securitate, parlamentari europeni şi alţi oficiali care, în opinia sa, sunt „personal responsabili de promovarea de politici antiruseşti”.

„UE deplânge decizia autorităţilor ruse”, a răspuns un purtător de cuvânt al Uniunii Europene într-un comunicat.

„Această decizie este lipsită de justificare legală şi transparenţă” şi va suscita un răspuns adecvat, a adăugat el.

Ministerul rus de Externe a precizat că măsura sa vizează şi „companii militare private europene care operează în diverse regiunii ale lumii”, sugerând că este un răspuns la sancţiunile europene impuse în decembrie asupra activelor legate de grupul paramilitar rus Wagner.

Acest controversat grup este acuzat de statele occidentale, printre care Franţa, Marea Britanie şi Germania, că realizează operaţiuni clandestine de destabilizare în numele Moscovei în ţări aflate în conflict, ca Ucraina şi unele state africane.

Acest ping-pong diplomatic legat de sancţiuni continuă într-un moment în care occidentalii au ameninţat Rusia cu un răspuns strategic „masiv” şi coordonat dacă va declanşa un atac în Ucraina vecină.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇