O victorie a Rusiei ar pune America în fața unei amenințări mai mari: China ar putea lansa o invazie

O victorie a Rusiei ar pune America în fața unei amenințări mai mari: China ar putea lansa o invazie

Victoria Rusiei în Ucraina ar obliga America să mute trupe și avioane în Europa de Est ca să prevină o nouă invazie rusă, iar China ar putea profita invadând Taiwanul, extinzându-și teritoriul și influența. Acest scenariu este posibil dacă Dacă Statele Unite abandonează Ucraina, preconizează analiștii militari americani.

Victoria Rusiei în războiul din Ucraina ar însemna nu doar sfârșitul acestei țări, dar ar aduce și un cost „astronomic”, mult mai mare decât ajutorul de care are nevoie Kievul, pentru Statele Unite, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ADVERTISING

Statele Unite au "o miză mult mai mare decât cred cei mai mulți oameni" în războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu aproape doi ani, subliniază analiștii americani într-un raport publicat joi.

Aceștia argumentează că dacă sprijinul Occidentului pentru Ucraina va fi oprit, așa cum amenință republicanii în Congresul SUA, acest lucru ar duce mai devreme sau mai târziu la prăbușirea capacității Ucrainei de a respinge armata rusă, permițându-i lui Putin să preia controlul asupra acestei țări.

Sprijinul militar acordat Ucrainei ar fi "de departe" mai avantajos și mai ieftin pentru SUA decât să piardă Ucraina războiul, consideră experții.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit ISW, victoria Rusiei în Ucraina nu este deloc imposibilă dacă Statele Unite vor opri complet ajutorul militar oferit Kievului iar alte state occidentale vor face același lucru: "Un asemenea rezultat s-ar solda cu o armată rusă decimată dar triumfătoare la granița NATO de la Marea Neagră și din Oceanul Arctic".

Extinderea Rusiei spre blocul NATO ar forța Statele Unite să desfășoare "o cantitate semnificativă" din trupele terestre în Europa de Est "pentru descurajare și apărare împotriva unei amenințări ruse reînnoite a Rusiei" în urma unei victorii complete a acestei țări, arată raportul organizației cu sediul la Washington.

ADVERTISING

În plus, Statele Unite ar fi nevoite să staționeze un număr mare de avioane stealth în Europa, întrucât Rusia și-ar putea muta capacitățile de apărare aeriană direct la granița cu NATO.

"Construirea și întreținerea acestor aeronave este intrinsec costisitoare, dar provocările privind producerea lor rapid vor forța probabil Statele Unite să facă o alegere teribilă între a menține suficiente forțe în Asia pentru a apăra Taiwanul și ceilalți aliați ai săi asiatici și descurajarea sau înfrângerea unui atac rusesc asupra unui aliat NATO", arată ISW.

Sosirea Rusiei la granița NATO ar avea un cost uriaș pentru Statele Unite, cu consecințe pe termen nedefinit, și ar putea eroda capacitatea Americii de a apăra Taiwanul în cazul în care China decide să-l invadeze.

Potrivit analiștilor militari, necesitatea de a trimite o flotă importantă de avioane stealth în Europa ar putea degrada puternic capacitatea Americii de a răspunde eficient la agresiunea chineză asupra Taiwanului, întrucât toate scenariile de apărare se bazează pe aceleași avioane stealth care ar fi necesare pentru a apăra Europa.

"Costul acestor măsuri de apărare ar fi astronomic și ar putea fi însoțit de o perioadă de riscuri foarte mari pentru că forțele SUA nu au fost pregătite sau dispuse adecvat ca să facă Rusiei sau Chinei, cu atât mai puțin ambelor laolaltă", conchide ISW.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇